Hjälplöst kunde hon bara se på medan bedragarna lurade pengar från hennes Facebookkontakter. Nu vill Maria varna andra att vara vaksamma när Facebookvänner tigger pengar.
När hennes brors flickvän under påskhelgen fick konstiga meddelanden om att Maria behövde pengar reagerade han och ringde upp. Hon förstod ingenting men loggade in på Facebook.
– Jag hann vara inne en kort stund innan bedragarna kastade ut mig. Under tiden hann jag se att de kapat mitt konto. Jag försökte byta lösenord men det var för sent.
När bedragarna, för hon tror att det var flera stycken, fått kontroll över hennes Facebookkonto började man chatta i meddelandefunktionen med hennes kontakter. På olika sätt förde man fram att hon hade problem och behövde hjälp med sin internetbank.
– Jag fick ett meddelande om att hon behövde hjälp med en sak och att det handlade om internetbanken, berättar kompisen Anna som först inte reagerade på det konstiga i upplägget.
– De skrev att Maria tappat sin dosa och att hon behövde komma in på sin internetbank och att hon kunde göra det genom min dosa via någon särskild säkerhetssida. Men efter ett tag kände jag att det hela var konstigt men då hade de redan dragit 5 000 kronor från mitt konto, berättar hon.
När hon insåg bluffen bröt hon ihop och började ringa runt för att få hjälp.
Anna säger att hon efteråt kände sig väldigt dum och lättlurad och borde ha reagerat.
– Men samtidigt, det var ju Maria, varför skulle hon lura mig, säger hon.
Någon större förhoppning om att få tillbaka pengarna har hon inte.
– Nej, det är ju lite upp till min banks goda vilja kan man säga.
Händelsen är polisanmäld och bedrägerier via Facebook har blivit allt vanligare, även om Robert Loeffel på Kronobergspolisen inte kan påminna sig någon liknande anmälan i länet tidigare.
Händelsen som drabbade Maria och Anna är inte unik. Runt om i landet har anmälningarna kommit in till polisen om liknande bedrägerier. Ofta är det unga som drabbas och bedragarna är väldigt insatta i personen de utnyttjar, de kan ofta svara på kontrollfrågor och använder samma typ av språk.
Maria kunde själv via sin pappas Facebookkonto följa hur bedragarna jobbade och försökte varna sina kompisar. Hon försökte även få dem att sluta genom att chatta med dem. De trodde då att det var någon av deras kompisar som drev med dem.
– Så jag kunde bara se på medan de ringde och grät och pengarna försvann. Totalt kom de nog över 40 000 kronor ungefär. Man känner sig så hjälplös och Facebook har inte varit särskilt hjälpsamma heller, suckar Maria.
Hon ifrågasätter säkerheten hos Facebook men har ändå skaffat ett nytt konto med alla säkerhetsinställningar som bara går.
– Jag kommer att byta lösenord mycket ofta. Du måste nästan ha Facebook i dag för att följa med i skolarbetet till exempel säger hon och suckar åter.
Fotnot: Namnen Maria och Anna är inte tjejernas riktiga namn.