1 740 kronor mer i månaden för dem som tjänar under 25 000 kronor. Alternativet är strejk. Kommunal har lagt ett varsel som berör närmare 9 000 anställda i kommuner och landsting.
– Förberedelserna pågår för fullt. Vi försöker rigga organisationen så bra vi kan, säger Marianne Andersson som är ordförande för Kommunal Sydost.
Strejkvarslet kom under måndagen. Inom Kommunal Sydost, Blekinge, Kalmar och Kronoberg, berörs 275 anställda. Varslet omfattar även nyanställningsblockad i samtliga kommuner och landsting och träder i kraft den 29 april.
Kommunal begär minst 1 740 kronor mer i månaden under en treårsperiod, ett krav som LO står bakom för anställda med löner under 25 000 kronor i månaden. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sätter stopp vid 1 500 kronor och vill se industrins riktmärke på 6,8 procent över tre år som styrande för avtalsrörelsen.
Kommunal vill ha ett kronpåslag. Det är inte procent man köper mat för. Det är kronor, påpekar fackförbundets ledning.
– Vi vill minska skillnaderna mellan industrin och den offentliga delen. Med det budet vi har fått så ökar lönegapet. Det kan vi inte gå med på, säger Marianne Andersson.
Kommunal kräver också att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas så kallade delade turer, hålla med arbetskläder för personal inom vård och omsorg och gå med på en extra föräldramånad.
– Det är inte bara löneökningen som är det viktiga. Det är också en statusfråga och kvalitet i välfärdstjänsterna. Det är redan i dag svårt att rekrytera till vårdyrken. Det kommer bli ett genomgångsjobb med låg status. Vi tycker också det är viktigt att barn och äldre ska få en professionell omsorg i framtiden, säger Marianne Andersson.
Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, säger i en kommentar på SKL:s hemsida:
”Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta.”
Medlingsinstitutet träder nu in och utser medlare.
– Vi kommenterar därför inte förhandlingarna eller varslet ytterligare tills vidare, säger Ingela Gardner Sundström.