Privatpersoner lät en 35-årig man i Växjö förvalta miljontals kronor i bland annat aktier. Han utlovade hög avkastning – men hävdar nu att alla pengar är borta. Enligt uppgift har 35-åringen lämnat falska besked om hur placeringarna gått.
– Det är en tragisk utveckling för honom själv och för oss, säger en investerare och tillägger:
– Vi är några vänner och någon lärde känna honom. Sedan har det spridit sig.
35-åringen har inte arbetat genom något bolag utan har på heltid ägnat sig åt privat kapitalplacering. Investeraren säger att han känner till åtta vuxna personer som överlämnat pengar för placering.
– Jag har fått skriftliga besked om hur det har gått.
Tror du på uppgifterna så här i efterhand?
– Nej, det gör jag inte.
Har beskeden visat att placeringarna gått bra?
– Ja, absolut.
Har ni gjort någon polisanmälan?
– Det vet jag inte, sådant sköter vår advokat och vi gör ingenting på egen hand.
Investerarens återstående krav är på omkring en halv miljon kronor och då har han redan fått 35-åringens bil, värd 250 000 kronor, som delbetalning.
Investeraren har en chefsposition på ett företag och säger att 35-åringen lovat hög avkastning på satsat kapital. Nu kämpar han och övriga inblandade privatpersoner för att försöka rädda det som räddas kan.
Hittills har fyra av de som placerat pengar vänt sig till Växjö tingsrätt med begäran om kvarstad för att frysa 35-åringens tillgångar. Nyligen meddelade rätten ett interimistiskt kvarstadsbeslut.
Det var i vintras, men framför allt under våren i år, som privatpersonerna alltmer insåg att beskeden om hur investeringarna utvecklades var en ren bluff. De har stärkts i sin uppfattning när förvaltaren nu har lagt ut sin bostad till försäljning.
Sammanlagt beräknas enbart de fyra personernas fordringar uppgå till närmare fyra miljoner kronor. Största kravet, närmare tre miljoner kronor plus ränta, har en 67-årig Växjöbo.
67-åringen undertecknade avtal och satte bland annat in en miljon i en kapitalförsäkring – i 35-åringens namn samt ytterligare 2,5 miljoner på ett investeringskonto där förvaltaren gavs fullmakt att handla.
Förvaltningen skulle pågå till slutet av december 2013. Men redan i slutet av mars avbröts avtalet, fullmakten återkallades och pengarna skulle återbetalas redan samma dag. Men 67-åringen har inte fått tillbaka en enda krona.
Den gemensamma nämnaren är att 35-åringen, huvudsakligen på konton i eget namn, sagt att han skulle förvalta kapitalet som han fick hand om. Men pengarna har alltså inte redovisats trots att avtalen upphört.
Kvartetten ifrågasätter att 35-åringen är helt ekonomiskt barskrapad, men har ingen möjlighet att kontrollera hans uppgifter.
”De vet inte i detalj vad som föranlett att NN (35-åringen) inte kan eller vill återbetala de belopp han haft i uppdrag att förvalta”, framhåller privatpersonernas advokat.
Advokaten befarar att mannen själv lagt beslag på pengar. Exakt hur många miljoner kronor som försvunnit för alla privatpersonerna som litat på 35-åringens placeringar är i dagsläget omöjligt att säga.