Smålands museum och Regionförbundet Södra Småland ligger i startgroparna för att skicka en större glasutställning till Kina. Det är museet i vänorten Suzhou som anmält intresse, en utflykt som beräknas kosta upp mot 700 000 kronor.
Två kinesiska delegationer från sexmiljonersstaden Suzhou har besökt Småland och Kronoberg. Ett självklart stopp på rundturen har då varit glasmuseet, ett besök som väckt intresse hos kineserna.
– De tyckte vår studioglasutställning var väldigt intressant och ville gärna se en utställning av glaset hemma hos sig, säger Lennart Johansson, Kulturparkens vd.
Efter en del kalkylerande har museet skickat ett prospekt till Kina där det också finns en kostnadsberäkning. Upp till 700 000 kronor skulle det kosta att försäkra och frakta utställningen till Suzhou och det mer än 10 000 kvadratmeter stora museet som finns där.
Det har ritats av världsberömde arkitekten I M Pei som kommer från staden och museet är ett stort turistmål.
– Det är en väldigt dyr apparat att skicka glaset och vi har inte de pengarna. Så precis som vid tidigare glasutställningar vi gjort i till exempel Japan och Australien så får arrangörerna räkna med att vara med och betala, säger Lennart Johansson.
Något som åtminstone inte vid första kontakten har orsakat några höjda ögonbryn.
– Det kan ha varit ett fall av språkförbistring men som vi uppfattade det var de faktiskt intresserade av att köpa en del glas ur våra samlingar. Det är vi så klart inte intresserade av men vi kanske kan sätta dem i kontakt med några auktionsfirmor, säger Lennart Johansson.
På Smålands museum är det Gunnel Holmér som satt samman ett förslag på vad som skulle kunna skickas, omkring 100–125 objekt menar hon är rimligt.
– Jag vill ge en bild av de svenska glasbrukens arbete under 1900-talet. Framförallt mötet mellan hantverkarna och konstnärerna och vad som växte fram i det samarbetet. Fokus skulle då kunna ligga på Edward Hald och Simon Gate men också mycket annat.
En Kinautställning skulle inte innebära någon dränering av dagens utställningar, förutom glas- pjäser ur lagret skulle en del kunna lånas in.
– Och behöver vi ta något ur utställningen går det att ersätta under tiden glaset är i Kina, säger Gunnel Holmér som hoppas mycket på ett positivt svar från kollegorna i Suzhou. Hon beskriver det som en indirekt marknadsföring av svenskt konstglas, reklam som kan behövas.
Lennart Johansson är glad åt chansen.
– Det är ju den nisch vi har som är internationellt intressant, allmogeföremål från Vislanda eller Jät är ju svårt att ställa ut, säger han.