Martin Edberg (S) utesluter inte att privata förskolor tvingas slå igen. – Vi kan inte göra särskilda satsningar på små avdelningar inom det privata, så funkar det inte.
I lördags berättade Smålandsposten om missnöjet från föräldrar med barn på privata förskolor.
De anser att kommunens fördelning av pengar inom förskolan är orättvis och att privata förskolor därför hotas av nedläggning. (Se faktaruta intill)
Under uppvaktningen i fredags lovade Stefan Bergström (FP), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden och kommunalrådet Bo Frank (M), att ännu en gång se över pengafördelningen.
Bergström sa också på mötet att små förskoleenheter, både kommunala och privata, har svårt att nå en bra effektivitet. Kostnaderna per barn blir höga, dessutom kan det bli problem att upprätthålla kvaliteten.
Bergström säger till Smålandsposten att modellen att rikta extra pengar mot skolor och förskolor där behoven är stora har kommit för att stanna.
– Det kommer förmodligen också en lag på området.
Svårigheten för alliansen blir nu att få ihop ideologi med en ekonomisk verklighet.
Till hösten ska de borgerliga ha framme ett förslag som både tar hänsyn till barnens enskilda behov och att de privata mindre förskolorna får möjlighet att leva kvar.
– Det blir vår utmaning.
I Växjö kommun finns 27 privata förskolor där drygt 1?000 barn är inskrivna. Det utgör 21 procent av alla förskolebarnen i Växjö. Cirka tio skolor är föräldrakooperativ, tio är stiftelser och sju handelsbolag eller aktiebolag.
Enligt Stefan Bergström har de flesta en knaper ekonomi och uppvisar oftast ett nollresultat.
Kan det trots allt innebära att privata förskolor läggs ned?
– Det hoppas jag inte.
Martin Edberg (S), vice ordförande i nämnden, håller gärna med om att det är svårt att få effektivitet i de små förskolorna, också kommunens egna.
Så större förskolor med fler avdelningar kommer att vara modellen inte minst för att kunna minska på barngruppernas storlek vilket det finns en politisk enighet kring, menar han.
Edberg tycker det är viktigt med ett fördelningssystem som tar hänsyn till barnens bakgrund.
Hur ser du på att privata förskolor drabbas?
– De har valt att stå på egna ben. Vi kan inte göra särskilda satsningar på små avdelningar inom det privata, så funkar det inte.
– I en förändring måste de se över sin egen verksamhet. Men jag kan inte tala om hur de ska göra. Eventuellt innebär detta att någon förskola inte ser det som möjligt att fortsätta, det är ju tråkigt i så fall.
Att alliansen nu en tredje gång vill ändra i resursfördelningssystemet, som en enig nämnd antagit, ser han som ”beklämmande”.