"Inga homofober på våra gator, fyll dem istället med bögar och flator!”. Så löd slagorden under fredag eftermiddag när Växjös Prideparad drog i gång. Runt 400 personer anslöt sig till tåget som gick längs Storgatan.
Trots den mörkgråa himlen var det många som vågade sig ut för att delta i Växjös Prideparad. Arrangörerna, ett gäng förstaårselever på Katedralskolan, tog ledningen med musik, slagord och regnbågsflaggan. Efter dem följde ett hundratal personer i blandade åldrar som också ville visa sitt stöd för homo-, bi-, transsexuella och queerpersoner.
– Det känns jättehäftigt att så många har kommit. Alla är så glada, positiva och taggade, sa arrangören Wilma Jeschke-Sjöqvist strax innan tåget gav sig iväg.
Helen Moggia från Växjö gick i tåget med sina två barn.
– Det är ett bra initiativ som tyvärr behövs i lilla Växjö. Homofobin är ju utredd, särskilt i mindre städer. Det märks också att det behövs eftersom det är många som har prioriterat att vara här en fredagskväll.
Paraden började vid Nortullskolan vid sextiden och fortsatte längs Storgatan till Oxtorget för att sedan avslutas i Linnéparken. Hela marschen skedde under polisbeskydd men enligt polisbefälen på plats så gick det hela lugnt till.
Hanna Haraldsen som gick i tåget berättade att hennes son fick flytta från Växjö till Malmö för att hans sexuella läggning inte var accepterad. Hon deltog i paraden i egenskap av representant för fackförbundet LO, tillsammans med en kollega.
– Vi tycker det här är fantastiskt. Vi är här för att visa att kärleken övervinner allt. Det är dags att starta debatten om det här nu. Det behövs i mindre städer som Växjö.
Även flera politiskt aktiva ungdomar och vuxna, främst från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, gick i paraden. Bland annat deltog riksdagsledamoten Thomas Eneroth (S) från Växjö.
I Linnéparken efteråt var arrangörerna Elin Olofsson och Hanna Hultinsson nöjda med Prideparaden, som de anordnat som ett skolarbete på estetiska programmet på Katedralskolan.
– Vi möttes av många leenden, det betyder jättemycket. Vi vill och hoppas på att vi kan göra det igen, fast då skulle den göra den annorlunda. Högre musik, mer reklam innan och mer affischer.
Simon Hanson marscherade med skylten ”Stolt son till bi-mor”. Han tror också att Växjö Prideparad är här för att stanna. Nästa år hoppas han att det inte bara blir parad, utan även en Pridefestival i Växjö.
– Jag tror att det kan bli ännu bättre men då måste man jobba mer i förväg. Fixa fler megafoner, bättre ljud och göra mer reklam för det.
Han var förvånad över uppslutningen, i och med att Facebook i princip var enda marknadsföringen för paraden.
– Det var över förväntan. Jag trodde inte det skulle dyka upp så många.