Svenska Naturskyddsföreningen tog strid för att komma över ett arv på 5,7 miljoner kronor – nu ger Växjö tingsrätt föreningen rätt. Ett testamente som skrevs redan våren 1965 blev helt avgörande.
Den unika tvisten har nu avgjorts och vill den avlidne mannens anhöriga försöka få fallet prövat av hovrätten krävs prövningstillstånd. Enligt tingsrättens dom ska mannens arvingar som förlorade tvisten dessutom betala Naturskyddsföreningens rättegångskostnader på 150 000 kronor.
När den drygt 90-årige mannen, bosatt i Växjö kommun, avled för några år sedan var han mångmiljonär tack vare fastigheter och aktier. Annat var det när testamentet skrevs och på den tiden var han och den dåvarande hustrun, som hon beskrivit det, naturromantiker.
Naturskyddsföreningen skulle enligt testamentet få kvarlåtenskapen för att ”skapa förutsättningar för skydd och vård av ännu orörd natur samt skydd och fristad åt våra vilda djur, särskilt rovdjuren, mot människors härjningar och hetsjakt”.
Efter mannens död hittades ett för de anhöriga okänt testamente från 1965. Ett testamente som de anhöriga är övertygade om att mannen själv glömt bort. I egenskap av boutredningsman ansåg Växjöadvokaten Jan Pyrell att mannens yttersta vilja i?stället var att fördela kvarlåtenskapen mellan de åtta arvsberättigade släktingarna.
Mannen efterlämnade nämligen handskrivna lappar till sina syskon med instruktioner om fastigheterna och det övriga arvet. Naturskyddsföreningen gillade inte advokatens slutsats och vände sig till Växjö tingsrätt som konstaterar i domen att lapparna varken var underskrivna eller bevittnade.
”Det har även framkommit att dessa lappar funnits i kuvertet under flera år vilket medför att lapparna inte heller kan utgöra någon form av nödtestamente”, påpekar tingsrätten.
Domstolen fastslår att Naturskyddsföreningen har rätt att i enlighet med det 48 år gamla testamentet få mannens kvarlåtenskap – på de legala arvingarnas, släktingarnas, bekostnad. Tingsrätten återförvisar ärendet till boutredningsmannen för att ändra arvsskiftet.