Igår slog Växjös nya bussdepå upp portarna för de första bussarna inför trafikstarten på söndag. En investering på 128 miljoner kronor och en anläggning som ska vara i bruk de kommande 50 åren.
Det ekar fortfarande tomt i lokalerna på Hammerdalsvägen och det saknas skrivbord i kontorsutrymmena. Servicehallarna har ännu inte tagits i bruk och enstaka busschaufförer i Veolia-kläder hämtar ut sina nya uniformer. Bergkvara buss-skylten är dock på plats och länstrafikens egen upphandlingsansvarige Clas Carlsson går nöjt omkring. För bara några dagar sedan lämnade han över nycklarna till Bergkvara buss och nu är det de som kommer att husera i lokalerna de kommande tio åren som avtalstiden löper.
Ett avtal som är värt 2,8 miljarder kronor för de elva bolag som ska trafikera bussarna i kollektivtrafiken.
– Men den tekniska livslängden för den här anläggningen är 50 år och det är med den horisonten man ska se på investeringen här på Hammerdalsvägen, säger Clas Carlsson.
Den har också växt under planeringen. För 17 miljoner kronor ställdes platser i ordning även för regionbussar som Bergkvara buss ska köra.
– Det gav i sin tur skalfördelar för bolaget som i slutändan ger oss och skattebetalarna besparingar på 45 miljoner kronor under de här tio åren, säger Clas Carlsson.
Det finns också utrymme att utöka i depån, fullt färdig i slutet på året ska drygt 60 bussar parkeras och tankas med biogas över natten. Men plats finns för 85.
– Allt sådant beror på hur Växjö fortsätter att utvecklas, säger Clas Carlsson.
Att det blir fler resande tar länstrafiken och trafikdirektör Thomas Nilsson för en självklarhet när bussarna ska gå med 5–10, max 15 minuters mellanrum i hela Växjö och antalet körda mil i stadstrafiken ökar från drygt 187 000 mil 2012 till 290 000 mil 2014.
– I Växjö räknar vi med ett rejält lyft, upp mot 20 procent fler resor är inte orimligt under 2014, säger Thomas Nilsson.
När väl bussarna börjat rulla på söndag ska länstrafiken starta flera projekt för testresenärer, ett sätt att arbeta bort invanda rutiner.
– Vi måste få människor som i dag är vana att ta bilen att välja bussen i stället. Och få dem att tro på idén om delade resor. Att man helt enkelt börjar med cykel eller bil men sedan åker buss, säger Thomas Nilsson.
Den nya trafikstarten med fler och nya linjer, nya drivmedel och 162 nya bussar är den största förändringen sedan länstrafiken en gång startades, menar han.