Konkurrensverket går till domstol för att få ett förbud mot Växjö kommuns tvångsanslutning av nya småhus till det kommunala fjärrvärmenätet.
Kravet är förenat med ett viteshot på fem miljoner kronor.
– Det är fel metod när kommunen i sin roll som säljare av tomtmark tvingar tomtköpare att bli kunder till kommunens fjärrvärmebolag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.
De som vill köpa tomt för att bygga en villa ska inte tvingas att ansluta sig till det kommunala fjärrvärmenätet. Köparen måste ha möjlighet att själv välja hur huset ska värmas upp, anser Konkurrensverket. Myndigheten har nu lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med krav på att Växjö kommun förbjuds att tvångsansluta småhusägare.
Enligt Konkurrensverket innebär kommunens krav på anslutning att småhusägare blir fastlåsta till en enda leverantör och ett enda energislag, något som begränsar möjligheten att senare byta uppvärmningssystem, enligt Konkurrensverkets bedömning.
Enligt konkurrenslagen är det inte tillåtet för en kommun att bedriva säljverksamhet på ett sätt som begränsar konkurrensen på ett otillbörligt sätt, skriver Konkurrensverket i pressmeddelandet.
– Att sätta marknader ur spel på detta sätt är inte tillåtet, säger Dan Sjöblom.
Kravet på ett förbud för Växjö kommun att tvångsansluta villaägare till kommunala fjärrvärmenätet är förenat med ett viteskrav på fem miljoner kronor som kan dömas ut om kommunen inte följer domstolens beslut.
- Vi tar strid och viker inte ner oss, säger kommunalrådet Bo Frank (M).
Växjö kommun har i inlagor till Konkurrensverket hävdat att tvånget inte längre finns kvar. Kommunen har hänvisat till det nya bostadsområdet Vikaholm där en del gator är vikta för fjärrvärme och andra för lågenergihus med annan uppvärmning. Därmed skulle tomtköparen få en valfrihet, anser kommunen.
– Då tvingar vi inte någon att bygga med fjärrvärme. Vi väntar nu på Konkurrensverkets svar på om detta är ett rimligt sätt att möta konkurrenskravet på, sa markchefen Paul Herbertsson i en kommentar i Smålandsposten i december 2012.