Nu ska Växjösjön och Södra Bergundasjön renas med hjälp av en världsunik metod. Växjösjön tros då få lika bra vatten som Helgasjön. Kostnad: drygt 50 miljoner kronor. Om någon dag lämnar kommunen in en EU-ansökan om bidrag.
Kommunledningen vill se de stadsnära sjöarna rena och klara och inte minst – badbara.
Tekniska förvaltningen har i sina utredningar kommit fram till att det bästa är att ta ett helhetsgrepp över hela sjökedjan: Trummen, Växjösjön, Södra Bergundasjön och Norra Bergundasjön.
– Alla sjöarna lider av en tillförsel av näring utifrån men flera av dem lider mer av den interna tillförseln genom läckage från sediment på botten, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommuns tekniska förvaltning.
Och nu ska det bli sjörening. Kostnaden beräknas bli 6,2 miljoner euro, drygt 53 miljoner kronor, varav Växjö kommun står för hälften.
Om någon dag ska en EU-ansökan vara inlämnad.
Men åtgärderna man söker pengar för gäller bara Växjösjön och Södra Bergundasjön. Uppdraget är att få ned fosforhalterna.
Och det är läckaget från slammet på sjöbotten som reningen kommer att inrikta sig på, menar Andreas Hedrén.
– Vissa månader läcker det ut ett ton fosfor från sedimenten i Södra Bergundasjön.
Projektet syftar till att göra en rejäl förbättring av vattenkvalitén.
– Vi siktar på att reducera näringstillförseln med mellan 80 och 100 procent.
Det finns flera sätt att göra detta på men valet har fallit på ”harvmetoden”. En anordning som liknar en harv utrustad med slangar körs längs botten.
Bottenslammet luckras upp samtidigt som aluminiumklorid blåses ut, samma kemikalie som renar vatten i avloppsrenings- och vattenverk. Tekniken har utvecklats i Sverige.
– Målsättningen är att vi sedan inte ska behöva upprepa åtgärderna.
Andreas Hedrén har studerat harven på plats i Stockholms skärgård.
– Och det ser väldigt bra ut där.
I skärgården används harven i projektet Rädda Östersjön. Växjö blir nu bland de fyra, fem första i världen som använder metoden och troligtvis först i världen med att pröva den i ett sjösystem.
I reningsinsatsen ligger även att leda dagvatten som nu rinner ut i Växjösjön, till Södra Bergundasjön i stället. Samtidigt byggs ytterligare en lagun för att rena vattnet. På så sätt jämnas flödena ut, menar Hedrén.
I upplägget ingår också att det danska konsultföretaget DHI går in med gratis insatser och kommer att ska stå för mycket av kunskaperna.
Hur bra blir vattnet?
– I Växjösjön minst lika bra som i Helgasjön. Södra Bergundasjön ska få bättre status än Växjösjön har i dag.
Hela projektet körs inför öppen ridå. Meningen är att det ska skapa ett informationsvärde för hela Europa.
Det kommer att anordnas konferenser samt göras filmer och webbsidor för att upplysa om arbetet.
– Vatten är bland de högst prioriterade frågorna på agendan under EU:s kommande programperiod. Man vill hitta goda exempel. Tanken är att vi ska göra något som är till nytta för andra men också bana väg för framtida ansökningar där Norra Bergundasjön kan komma med, säger Bo Hjälmefjord, internationell projektutvecklare på Växjö kommun.
Han påpekar att sjöarna ingår i Mörrumsåns vattensystem, som rinner ut i det hotade Östersjön, vilket förstärker demonstrationsvärdet.
Tror ni att ni får pengarna?
– Ja, det tror vi, säger Andreas Hedrén.
När kan ni köra i gång?
– Jag hoppas på någon form av besked från EU-kommissionen inom ett halvår.
Åtgärderna genomförs under 2015 och 2016. Effekterna i vattnet kan ses ganska snabbt. 2017 görs en kontrollmätning och 2022 en större uppföljningsmätning.
Hur blir det med fisken?
– Sjöarna blir näringsfattiga med klart vatten och det kommer att bli mindre fisk. Det blir mer likt naturliga förhållanden. I dag är det flera gånger mer vitfisk i sjöarna än vad som är naturligt.
– Kanske blir det mer rovfisk som abborre och gädda vilka är beroende av god sikt för att jaga. Men troligtvis minskar beståndet av gös.
Han säger att man först funderade på att också ta med Norra Bergundasjön i EU-ansökan.
– Men det skulle bli för mycket att gapa efter, det hade blivit svårt att få igenom ansökan. Det är bättre med ett lagom projekt, säger Andreas Hedrén.
Vissa mindre reningsinsatser kommer enligt honom även att göras i Trummen, men dessa går vid sidan om EU-projektet.