Allt fler kommuner tvingar medborgarna att källsortera matavfall för att få fram tillräckligt med biogas. Men det är inget för politikerna i Växjö. Ett tvång kan skapa en motsatt effekt, menar Anna Tenje (M).
Det behövs mer biogas för att försörja de nya stadsbussarna med drivmedel och ännu mer gas för att finansiera Växjös biogasprojekt. Och då behövs mer organiskt material att röta.
Politiker, bland annat Charlotta Svanberg (S), anser att insamlingen av matavfall gått för sakta.
– Det är olyckligt. Man har varit duktig i villaområdena, men det har stoppats upp när det gäller flerfamiljshusen, sa kommunalrådet Charlotta Svanberg (S) till Smålandsposten för drygt en vecka sedan.
–?Det är många som tycker att insamlingen går för långsamt. Men det rullar på för fullt. För det ska bli ett långsiktigt bra resultat tycker vi att det är viktigt med en bra information och en dialog, säger Pernilla Bodin, miljöingenjör och projektledare för matavfallsinsamlingen.
Alla villahushåll i kommunen har erbjudits att delta i insamlingen. Nu håller allmännyttans lägenheter på att anslutas i en takt på ungefär 500 i veckan parallellt med företag restauranger och andra verksamheter.
–?Vid årets slut och under nästa år startar insamlingen hos de privata hyresvärdarna och alla bostadsrättsföreningar.
–?Under 2015 ska alla abonnenter fått erbjudande om att vara med och sortera, säger Pernilla Bodin.
Allt fler kommuner har gjort eller kommer att göra det obligatoriskt för medborgarna att källsortera matavfallet för att få in så mycket som möjligt att göra biogas av. Malmö, Helsingborg, Trelleborg, Härnösand och Sundbyberg är bara några exempel.
Det är politikerna som bestämt att insamlingen ska vara frivillig i Växjö .
Anna Tenje (M) är ordförande i tekniska nämnden.
Det behövs mer gas och därmed bland annat mer matavfall. Hur ser du på ett tvång?
–?Jag inte ändrat uppfattning, jag tycker det är viktigt att insamlingen bygger på frivillighet och engagemang.
Hon menar att det är extremt hög renlighet på avfallet som samlas in vilket ger bra kvalitet på gasen. Vid ett tvång är det risk för en försämring.
Enligt Steve Karlsson, projektledare för biogasen, går allt enligt planen när det gäller mängden producerad gas.
Han tror att fler villahushåll väljer att ansluta sig till insamlingen i framtiden.
– Det kanske behövs en marknadsföringsrunda till.
Fakta:
*Kommunens prognos är att i år samla in knappt 3 500 ton matavfall vilket är cirka 50 procent av vad man bedömer att hela kommunen kan leverera när alla erbjudits anslutning.
*77 procent av villaägarna deltar i sorteringen. 72 procent lämnar avfallet till biogastillverkningen och fem procent hemkomposterar, de flesta på lansbygden.
* Resten, 23 procent, väljer att fortsätta kasta matavfall och brännbart i samma kärl och då betala en högre renhållningsavgift.