Den stenbelagda väg som arkeologer från Kulturparken Småland hittade under Stortorget i våras är från 1300-talet. Det visar C14-undersökningen. På vägen fanns rester av enbär, pors och kråkbär. – Stans första bryggeri, säger arkeolog Johan Åstrand.
Den främsta upptäckten under det stensatta torget är ett sammanhållet område lämningar från 1300-talet berättar Johan Åstrand. Under gång- och cykelvägen hittade arkeologerna den medeltida Storgatan. Den äldsta kartan över Växjö, från 1658, antydde att vägen gått just där och det blev bingo för arkeologerna. Johan Åstrand menar att den medeltida landsväg som hittades under Linnéparken fortsatte över en bro över bäcken vid nuvarande Linnégatan och mynnade ut i gamla Storgatan.
– 1300-talet verkar ha varit en period då Växjö tog ett stort kliv framåt! Växjö fick sina stadsprivilegier 1342, innan dess kan det inte ha funnits mycket. Bilden av en köpstad som växer fram stämmer bra, säger Johan Åstrand.
Vid undersökningen hittades flera lager gator på varandra, vissa lager stenlagd andra med bara grus. I nivåerna med sand och grus hittades mycket gödsel men även ris och kvistar som stadgade upp vägen. Det var genom analys av riset och kvistarna som dateringen gjordes. Vid en så kallad makrofossil analys av rester av fröer, jord och avfall lyckades en specialist på historisk botanik hitta väldigt mycket rester av enbär, pors och kråkbär.
– Det var typiska ingredienser när man bryggde öl. Kollegan antog att man bryggt öl på platsen och hävt ut sumpen på gatan, säger Johan Åstrand som påpekar att öltillverkning ingick i självhushållningen på den tiden.
I två schakt invid gamla Storgatan hittade arkeologerna rester av bebyggelse med ett ordentligt lergolv och rester av brända bondbönor, oregano och sädeskorn. Det ger vid handen att byggnaden varit antingen ett kokhus eller boningshus.
– Vi fick ett fint sammanhang av hur de medeltida husen legat tätt intill den gamla huvudgatan. Tidigare har man aldrig fått fram medeltida gator och hus i samma plan i Växjö, säger Johan Åstrand.
Endast ett fåtal fynd från medeltiden har hittats i Växjö tidigare, keramik hittades då fjärrkyla grävdes ner längs Kronobergsgatan för något år sedan. På slutet av 70-talet hittades en medeltida kam vid en mindre utgrävning mellan Stortorget och Linnégatan i kvarteret Lejonet.
– Det här känns verkligen kul, det är ett stort steg framåt för att få reda på mer om den medeltida staden!
Vid Stortorgets nordvästra del, mot Residenset, hittade arkeologerna intressanta lämningar från hus där förnäma köpmän och framgångsrika hantverkare bodde från 1600-talet och framåt. Djupa källare med välgjorda nischer är enligt Johan Åstrand tecken på att källarna användes som lagerlokaler. Vid förundersökningen kom inte arkeologerna ner i botten av källarna utan endast omkring 120 centimeter ner.
– Jag tror det finns mycket saker på botten, källarna är så välbevarade och många och det finns bra förutsättningar för att hitta saker, säger Johan Åstrand.
I veckan lämnar han in rapporten från förundersökningen till Länsstyrelsen.
– Om ingrepp ska göras måste en arkeologisk undersökning göras, lämningarna är omfattande och viktiga för Växjös historia.