I dag kommer antagningsbeskedet för alla som har sökt till högskolor och universitet.
På Linnéuniversitetet förstärker man bemanningen med 30 personer för att kunna hjälpa alla antagna med frågor och funderingar.
Hela Linnéuniversitet ligger öde, förutom antagningsenheten och kommunikationsavdelningen. Där är det nästan fullt bemannat. Nästa vecka får de till och med förstärkning på ett 30-tal personer.
– Vi anställer studenter som ringer runt till alla antagna och hör om de har några frågor. Det brukar vara frågor om allt möjligt, om boende, scheman, hur man bäst skriver anteckningar, om det är för hand eller på läsplatta exempelvis, berättar Elin Antonsson som är kommunikatör på Linnéuniversitetet.
De som inte blir antagna hör universitetet inte av sig till.
– De är många som hör av sig ändå, med frågor om varför de inte är behöriga, hur bedömningen gått till och så vidare, säger Peter Citron, antagningschef på Linnéuniversitetet.
Han håller tummarna för att antagningen har gått rätt till. Även om antagningssystemet till stor del är datoriserat, så finns det moment som sköts manuellt. Därmed finns det också en risk för att det kan gå snett.
– Man kan ju råka skriva in att det ska gå 300 personer i en klass istället för 30. Då måste ju vi erbjuda alla sökande en plats, vi som en myndighet kan ju inte ändra vårt beslut när vi lovat studenter att de har fått en plats.