De två anlitade intygsgivarna gav den ekonomiska planen vid ombildningen till bostadsrätter klartecken. Det har stått bostadsrättsförening och köparna dyrt. Bristerna i underlaget för affären är så allvarliga att Boverket utdelat en varning till de båda intygsgivarna.
– Deras roll är ju jätteviktig. Det har att göra med rättsäkerheten för dem som bildar en bostadsrättsförening, att den ekonomiska redovisningen är korrekt och att man inte ska drabbas av några överraskningar. Det kan ju handla om människor som kan lida ett väldigt stort ekonomiskt avbräck om det visar sig att föreningen inte har den ekonomi som man trodde, säger Martin Hedenmo som undertecknat Boverkets beslut om att utdela en varning till intygsgivarna.
Hela regelverket mot ekonomiskt ohållbara bostadsprojekt bygger ytterst på intygsgivarnas prövning, påpekar Boverket som riktar hård kritik mot hur de två anlitade intygsgivarna har skött sitt uppdrag.
Kritiken gäller omständigheter kring prissättningen på fastigheterna, underlaget för driftskostnaderna, kostnader för gemensamhetsanläggningarna och inte minst frågetecken kring anslutningsgraden, det vill säga hur många av hyresgästerna som var beredda att köpa sin lägenhet.
Enligt bostadsrättsföreningen har intygsgivarnas agerande lett till att man tvingats höja avgifterna med hela 17,5 procent.
– Det är klart att det blir en chock när man köper något som inte alls är så bra som man trodde från början, säger Josefin Lundin som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.
– Det som också hör till det här är att vi köpte till ett överpris om man ser till vad lägenheterna säljs för i?dag. Det gör att vi är ganska hundra på att vi kommer att göra en stor förlust på det här köpet när vi säljer vår lägenhet.
Föreningen köpte fastigheterna, som ligger på Lugnet, för drygt 38 miljoner kronor för ett par år sedan. Taxeringsvärdet ligger på 18 miljoner kronor. Priset överstiger ”vida fasigheternas marknadsvärde”, skriver föreningens advokat Krister Axelsson i anmälan till Boverket.
I samband med köpet visade det sig att det var flera hyresgäster som inte ville köpa sina lägenheter, något som den ekonomiska planen inte tagit hänsyn till. Det påverkade finansieringen och resulterade bland annat i olaglig så kallad dubbelupplåtelse, där närstående personer till säljaren gick in och köpte lägenheter och sedan hyrde ut dem i andra hand till dem som bodde där.
Föreningen har nu löst ut de felköpta lägenheterna vilket resulterat i akut likviditetskris.
– Det har varit ett rent helskotta att få allting att gå ihop rent ekonomiskt. Vi kan inte lägga undan något till underhåll i dagsläget. Det har varit så mycket problem i den här ombildningen. Det tar liksom aldrig slut. Så här får det inte gå till, säger Josefin Lundin.
Enligt Martin Hedenmo på Boverket är det relativt ovanligt att intygsgivare varnas eller blir av med sin behörighet och de två som nu fått en varning har överklagat beslutet för att få en ny bedömning i Förvaltningsrätten i Växjö.
– Vi har naturligtvis inte samma uppfattning och kommer att utveckla det i Förvaltningsrätten, säger en av dem.