Växjö kommun förbereder nu en ny form av insats för att fånga upp barn och ungdomar som begår brott eller riskerar att hamna i kriminalitet.
Det bygger på ett nära samarbete mellan framför allt polis och socialtjänst. Men förutsättningen är också att den som berörs ger sitt samtycke, något som visat sig vara en utmaning.
– Vi förväntar oss att samarbetet med polisen ska utökas och bli ännu bättre och att vi ska kunna fånga upp ungdomar och ge dem bättre hjälp, säger Jessica Roström som är enhetschef på kommunens ungdomsgrupp i Växjö.
Utgångspunkten i beslutsunderlaget är att missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa bland unga är ett växande problem i Växjö och hela landet.
Den planerade satsningen i Växjö handlar om ett treårigt projekt där så kallade sociala insatsgrupper är en del. Arbetet riktar sig mot barn och ungdomar mellan 12 och18 år från Arabyområdet. Sammanlagt beräknas 12–15 unga bli aktuella för insatsen som ska börja ta form nu i september.
Hela insatsen handlar om ett strukturerat och nära samarbete mellan socialtjänsten och polisen. Men inriktningen är att även skolan, andra berörda myndigheter, frivilliga organisationer och föreningar ska involveras för att stötta ungdomar på glid och deras familjer.
Metoden har tidigare prövats på 12 olika platser i landet i form av pilotprojekt. En av erfarenheterna är att det här är ett effektivt sätt att arbeta med unga i riskzonen för kriminalitet, enligt den utvärdering som gjorts av pilotprojekten.
Men utvärderingen pekar också på utmaningar. En förutsättning för att metoden ska fungera är att de som deltar ger sitt samtycke eftersom sekretessreglerna kräver det om myndigheterna ska kunna utbyta information med varandra. I vissa fall har det varit ett så stort bekymmer i pilotprojekten med att få ett samtycke att myndigheterna inte fått med sig de ungdomar som är målgruppen. Uppmaningen i utvärderingen är att ta den problematiken på stort allvar.
– Där tänker jag att det handlar mycket om motivationsarbete och att man förklarar varför. Men så är det ofta. Det är sådant som vi måste jobba med hela tiden, säger Jessica Roström.
Bakgrunden till de sociala insatsgrupperna är en utredning som förre länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, presenterade 2010. Enligt den utredningen finns det tusentals unga, framför allt pojkar, i riskzonen för kriminalitet. Hennes förslag ledde fram till att regeringen gav Rikspolisstyrelsen, RPS, i uppdrag att starta olika pilotprojekt med sociala insatsgrupper för att stärka samarbetet mellan socialtjänsten och polisen.