Bristen på sjuksköterskevikarier inför semesterperioden ledde till rekordstängningar av antalet vårdplatser i Kronoberg. Men vården klarade sommaren galant.
– Vi har haft en situation jag inte upplevt under de senaste 10–15 åren, säger landstingsdirektör Martin Myrskog när bara någon vecka återstår innan sommaren officiellt är över inom landstinget Kronoberg.
Under perioder stod så många som var tredje säng tom på sjukhuset i Växjö och i Ljungby var vissa dagar inte mer än 30 patienter inskrivna, ett sjukhus som normalt har 99 platser.
Det låga trycket på vården var huvudorsaken till att landstinget Kronoberg klarade av rekordstängningen av vårdplatserna så bra.
Redan under våren tvingades landstingsledningen konstatera att rekryteringen av semestervikarier inte skulle nå upp till normal nivå och som mest packades 83 vårdplatser ihop, flest under juli månad och framförallt på medicinkliniken på de två sjukhusen.
– Det gick betydligt bättre än vi vågat hoppas på, säger Karl Ljungström, verksamhetschef för medicinkliniken i Ljungby vars vårdavdelningar procentuellt stängde mest i länet.
Någon djup analys har ännu inte gjorts men ett flertal faktorer har samverkat enligt Karl Ljungström.
–Bra bemanning: på grund av stängningarna kunde man tillåta en högre läkartäthet och skötersketäthet än normalt.
– Kontakterna med den kommunala vården fungerade perfekt: färdigbehandlade patienter kunde skickas hem.
– En allmän krismedvetenhet har spridit sig: inte enbart i vården utan också bland allmänheten.
– När folk förstår att vi har det tajt i vården så finns det en medvetenhet hos personalen som anstränger sig extra och folk söker inte lika frekvent, säger Karl Ljungström och menar att det visat sig tidigare.
– Inget av det här är nyheter för oss och var sådant vi pratade om inför sommaren. Sen finns en sådan faktor som vädret och där går det inte att säga hur mycket den påverkat, men klart är att folk som mår bra psykiskt också mår bättre fysiskt, säger Karl Ljungström.
Att sommarens lyckade resultat automatiskt leder till lika stora stängningar nästa år vill varken han eller Martin Myrskog säga.
– Vi måste titta betydligt närmare på det, säger landstingsdirektören.