Landstinget planerar för att spara in på tjänster i administrationen. Under hösten ses organisationen över.
-Vi måste värna kärnverksamheten, vården och försöka titta på andra delar först, säger Martin Myrskog, tillförordnad landstingsdirektör.
Allt från anställda på personalavdelningar, ekonomiassistenter till sekreterarstöd ingår i den stora översyn som under hösten ska mynna ut i ett förslag på en helt ny organisation av landstingets administration. Totalt är det 130–140 tjänster som berörs.
-På vilket sätt skulle vi kunna arbeta mer effektivt med administrationen för att frigöra personalkostnader? Det är på något sätt ett rimligt ställningstagande innan vi tittar på kärnverksamheten och själva vården, säger Martin Myrskog som pressas av en fortsatt tungrodd landstingsekonomi.
Budgetunderskottet går mot minus 90 miljoner kronor för i år och det är dyr vård köpt utanför länet, köp av rättspsykiatrisk vård i länet och fortsatt höga kostnader för hyrpersonal som framför allt drar ner resultatet. Men det finns också ljuspunkter, som högre skatteintäkter än planerat och särskilda statsbidrag som man inte räknat med.
Under hösten ska en översyn göras med det uttalade målet att försöka hitta effektivare sätt att arbeta med administrationen, där pensionsavgångar eventuellt inte återbesätts.
-På sätt och vis agerar vi redan så eftersom vi har ett antal vakanser som medvetet hålls vakanta, säger Martin Myrskog som leder ett landsting som samtidigt kämpar med att anställa.
I Ljungby men delvis även Växjö har vårens problem att rekrytera sjuksköterskor fortsatt.
-Vi får fundera på olika strategier, kanske måste vi försöka rekrytera personal redan till våren 2014 så vi kan säkra upp nästa höst också. Det skulle kunna vara en lösning för att inte hamna i samma situation som i år.
För årets sjuksköterskebrist och läkarbrist slog hårt mot ekonomin, inte minst på sjukhuset i Ljungby där sommarorganisationen blev betydligt dyrare än normalt. Det nämns som en av flera delförklaringar när landstingets medicincentrum går mot ett budgetunderskott på 35 miljoner kronor i år.
-Vad vi än tycker om personalkostnaderna, saknar vi till exempel en sjuksköterska nattetid på en avdelning så kommer vi att behöva ersätta den tjänsten. Det måste finnas sjuksköterskor på avdelningarna nattetid. Vår andra fråga är hur vi i landstinget ska kunna hålla nere våra personalkostnader, det har delvis med rekryteringen att göra eftersom vi i?dag betalar rätt mycket för hyrpersonal redan i?dag.
Och de kostnaderna minskar inte trots en nödbroms från alliansmajoriteten i budgetarbetet inför 2013. 2012 kostade hyrläkare och hyrsjuksköterskor 74 miljoner kronor, i år var det tänkt att slutnotan skulle stanna på 13. Istället ser den ut att landa på 73 miljoner kronor.
-Kan vi rekrytera personal i?stället så sänker vi automatiskt våra bemanningskostnader, säger Martin Myrskog.