Quantcast
Channel: Smålandsposten - Nyheter - Växjö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200

Högstadieelever trakasserar anonymt på populär hemsida

$
0
0

”Så ful”, ”Asså hatar dig jävla fjortis”, ”Hora”, ”Gå och dö”. På Ask.fm kan användarna vara helt anonyma. Högstadieeleven Elin har blivit överöst med näthat – från hennes egna skolkamrater.

Hemsidan Ask.fm började bli populärt bland högstadieungdomar strax innan sommaren, berättar Elin. Idag har nästan alla i hennes ålder ett konto.
– De flesta tycker nog att det är lite spännande att man kan ställa anonyma frågor, som man inte vågar fråga vanligtvis.
I början var det en bra ton på sajten, säger hon. Men i samband med att skolan drog igång efter sommaren förändrades det.
– Jag brydde mig inte så mycket för jag vet att de flesta får någon form av sådana här kommentarer. Det är rätt vanligt.
Vad var värst?
– Det var väl ”hora” och ”gå och dö” i så fall.
Hur svarar du när någon skriver något elakt?
– Ibland skriver jag att jag inte tycker det är roligt. Men för det mesta svarar jag lite ironiskt, så att de förstår att jag inte bryr mig.
Hon tror att det är värre för många andra elever.
– Det finns säkert många som tar det mer på allvar än vad jag gör.
Det är inte första gången en elev på skolan blir trakasserad på Ask.fm. Rektorn på flickans skola berättar att det har hänt en gång tidigare. Även den gången var det en flicka som blev utsatt.
– Jag tror inte att många föräldrar är medvetna om att den här sajten finns. Man känner till Facebook och Instagram men inte detta.
Rektorn säger att de på skolan nu funderar på hur de ska angripa problemet. Eftersom de flesta kommentarerna är anonyma kan de aldrig helt säkert veta vem som står bakom dem.
– Det är en svår balansgång. Det finns ju en risk att om något får för mycket uppmärksamhet så kan det trigga igång så att det blir mer istället. Vi måste tänka till ordentligt kring hur man ska ta det här med eleverna, så att det blir på rätt sätt.
– Just de här specifika grejerna på Ask har vi påbörjat ett informationsbrev kring, som vi kommer skicka ut till föräldrar. Som det ser ut nu kommer vi ha samtal i varje klass med eleverna. Kuratorn kommer vara med, som har ett annat perspektiv på det. Kanske bjuda in polisen också.
Anette Östman Ottosson jobbar med polisens ungdomsgrupp i Växjö. Hon är väl bekant med Ask.fm.
– Det är ett ökande problem. Vi får mycket förfrågningar om vi kan komma till skolor eller föräldramöten. Föräldrar har inte riktigt koll på vilka sidor som finns. Det är inte alla barn som berättar för sina föräldrar och det är ett stort problem.
Hon uppmanar ungdomar och föräldrar till att polisanmäla.
– Det är svårt att hitta bevis eftersom det är anonymt. Men anmäler man inte så är det som att man accepterar att de håller på så där. En anmälan är en markering mot de inblandade och andra. Finns det bevis kan vederbörande bli ansvarig för det de har gjort och det kan bli tingsrättsförhandling. Om man inte är 15 år och straffmyndig så utreder vi det till en viss del sedan lämnar vi över det till socialförvaltningen, som får ta hand om det.
Vad kan man som förälder göra?
– Jag tror att man tidigt måste berätta för barnen att ”jag kommer att gå in i din dator, vi måste få kontrollera till din nya läsplatta eller dator”. Det är både en skyldighet och rättighet som förälder. Det handlar inte om att man ska snoka, utan uppfostran. Se hur de uttrycker sig mot andra, andra uttrycker sig mot dem. För det sker så mycket bakom som vi inte har koll på.
Hennes råd till dem som blir utsatta för hat på internet är:
– Spara. Ta en skärmdump. Skriv ut. Så man kan få någon typ av bevisning.
– Låt det självdö. Skriv inte tillbaka i ren ilska, du eldar bara om du kommenterar det. Så försök ignorera det, även om det gör ont i hjärtat. Det är ganska effektivt.
Fotnot: Elin heter i verkligheten något annat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200