Några månader innan Lenhovdaföretaget Mark Grund Bygg i Småland AB kursade beslutade aktieägarna att plocka ut en miljon kronor från bolaget. Nu visar konkursbouppteckningen att bristen i bolaget är närmare 20 miljoner kronor.
-?Jag har tagit upp frågan om återvinning, men vi har inte nått något avslut. Den diskussionen har ännu inte intensifierats, säger konkursförvaltare Carl Tauson vid Amber Advokater i Älmhult.
Protokollet från årsstämman med aktiebolaget Mark Grund Bygg i Småland AB i mitten av mars visar att det var då som miljonutdelningen beslutades. Utdelningen sattes enligt årsredovisningen till 1 000 kronor per aktie. Det innebar att majoritetsägaren Mats Granflo kunde kvittera ut 510 000 kronor.
De båda andra aktieägarna, tillika styrelseledamöterna, Linda Granflo Granath och Martin Alriksson erhöll 390?000 respektive 100?000 kronor.
”Styrelsen anser att den föreslagna vinstutdelningen är försvarlig med hänsyn till de krav som verksamhetens art, omfattning och risker ställer på storleken av det egna kapitalet. Samt bolagets konkonsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt”, är styrelsens yttrande över vinstutdelningen i årsredovisningen.
Bolagets vinst för räkenskapsåret 2012 blev 1,5 miljoner kronor.
Mindre än fyra månader efter beslutet om miljonutdelningen försattes bolaget den 11 juli i år i konkurs på egen begäran vid Växjö tingsrätt. Ett 40-tal anställda blev arbetslösa.
Leverantörer får ta en stor del av den ekonomiska smällen i konkursen. Sammanlagt uppgår leverantörsskulderna till 7,7 miljoner kronor.
Allra värst drabbades Mark AB i Växjö som hade fordringar på 687?000 kronor.
-Jag har utfört jobb åt dem i 15–20 år och känner mig grundlurad. Att man kan driva ett företag så in i helsike i botten, säger Sven-Åke Karlsson, ägare till Mark AB med sju anställda i Växjö.
-Det var inga stora summor som var förfallna till betalning, jag hade otur. Men jag hade tre stora jobb åt dem som var i slutspurten så det blev väldigt mycket pengar på kort tid, säger Sven-Åke Karlsson.
Hur klarar ni en så här omfattande ekonomisk smäll som att förlora 687?000 kronor på en gång?
-?Vi har lite pengar i ladorna och kämpar vidare. Jag får jobba i flera år till för att ta igen de här pengarna.
Fellessons i Växjö var ett annat företag som åkte på en rejäl ekonomisk smäll vid konkursen. Fellessons hade en fordran på 535 000 kronor, Gerths Elinstallationer 455?000 kronor, Beijer Byggmaterial samt Service och Klimatförbättringar förlorade omkring 300?000 kronor vardera.
Listan på förlorare bland leverantörer är lång, många är småföretag som därför är extra sårbara. Bouppteckningen visar att skulderna i konkursen är 26,2 miljoner kronor medan tillgångarna stannar på 6,8 miljoner. Det ger en brist på 19,4 miljoner kronor.
–?En av posterna på skuldsidan på drygt sex miljoner kronor är tvistig. Sedan är det ett antal fordringsägare, underentreprenörer, som har fakturerat för arbete som möjligen inte har utförts fullt ut, säger konkursförvaltaren Carl Tauson.
Den tvistiga mångmiljonskulden är till aktiebolaget C.A. Cedergren.
Kreditgivaren Svenska Handelsbanken i Åseda har ett krav på drygt 5,7 miljoner kronor och kan enligt konkursförvaltaren räkna med utdelning för sin förmånsberättigade fordran.