Det har varit en orolig hösttermin på Fagrabäckskolan med polisanmälningar, falska brandlarm och anmälningar till socialtjänsten.
Skolledningen pekar ut ett fåtal elever som problemet. Några elever har eller ska nu byta skola.
– Det som hänt är att det varit mycket stök och spring in och ut på andras lektioner. De har varit högljudda och det har varit incidenter där man hamnat i slagsmål. Det är aldrig ok och det är polisanmält. Vi har haft tre brandlarm under terminen och alla utlöstes på en och samma vecka. Det är den typen av händelser, säger rektorn Caroline Hedenbergh.
Enligt henne är det ett fåtal elever som ställt till problem. Det är några av de eleverna som nu ska byta skola eller som redan har bytt.
– Det är elever som vi sett som drivande i den här gruppen. När man har jobbat efter en plan och det inte hjälper som vi vill så har vi, tillsammans med föräldrarna, kommit överens om att det är bäst att bryta sig ur det här. Då får de en chans att börja på nytt och behöver inte upprätthålla den här rollen som de haft, säger Caroline Hedenbergh.
Skoledningen har försökt få stopp på elevernas beteende genom att låta deras föräldrar var med dem under skoltid. Det har också handlat om enskilda möten med polis, om anmälningar både till polisen och socialtjänsten och om dagliga samtal med skolledningen och elevhälsan. Trots det har de utpekade eleverna fortsatt med sitt beteende, enligt rektorn, och för några av dem blir det alltså skolbyte.
– Vi har ju kommit överens om det och de känner själva att de inte vill reagera på det sätt som de har gjort. Det går bra för dem nu, de som flyttat.
Elevantalet på skolan har vuxit kraftigt på kort tid. Det går i dag 636 elever på Fagrabäckskolan. Det är cirka 100 fler än förra läsåret och det är framför allt gruppen av sjuor som ökat. 222 elever på skolan går i sjunde klass och det motsvarar en ökning med en hel skolklass jämfört med tidigare år. För många av eleverna är Fagrabäckskolan en helt ny och annorlunda miljö jämfört med vad de varit vana vid tidigare, säger Caroline Hedenberg, och det har varit svårt för vissa att hitta sin roll i de nya klasskonstellationerna.
– Det är det som har tagit sig de här uttrycken som jag beskrev men det som är extra speciellt i år är ju att vi har tio klasser i årskurs sju där allting ska falla på plats.
Caroline Hedenbergh har skrivit ett brev till föräldrarna om situationen på skolan och publicerat det på skolans hemsida.
”För att vända trenden så måste vi som vill ha en trygg skola med god trivsel gemensamt hjälpas åt att vända den tråkiga situationen”, skriver hon bland annat i brevet.
– Jag har uteslutande fått positiva reaktioner på det.
Under höstlovet träffade hon de högst ansvariga tjänstemännen inom skol- och barnomsorgsförvaltningen, ansvariga inom skolhälsan, polisens ungdomsgrupp och räddningstjänsten för att både komma tillrätta med den akuta situationen och för att ta fram en plan för det förebyggande arbetet.
Det handlar om att ta fram individuella planer för de enskilda eleverna, men också om att öka tryggheten på skolan, bland annat genom att sätta in fler elevstödjare och öka tiden som rastvärd för de vuxna på skolan, från 40 till 60 minuter i veckan.
– Och vi i skolledningen är också ute i skolan så mycket vi kan för att skapa relationer. Vi jobbar även med Fagrabäcks antimobbningsteam så att eleverna kommer in i arbetet och får möjlighet att säga hur de upplever det. Jag tror att det är jätteviktigt att ha ett öppet klimat mot både elever och föräldrar och det har blivit betydligt bättre, säger Caroline Hedenbergh.