Politikernas order att försöka behålla deltidsbrandkåren i Ingelstad innebär att den planerade satsningen på Första insatsperson, FIP, införs i en långsammare takt.
– Den mest radikala effekten av det är att jag inte har råd att satsa på FIP fullt ut, säger förbundschefen Jörgen Gertsson.
En majoritet av politikerna i Värends räddningstjänsts ledning, förbundsdirektionen, beslutade den 30 oktober att den nedläggningshotade deltidsstyrkan i Ingelstad kan få vara kvar om bemanningsfrågan går att lösa till sommaren 2014. Det här innebär att ett av de besparingsförslag som Jörgen Gertsson planerat för inte är aktuellt längre när två miljoner kronor ska sparas i nästa års budget.
Det betyder att blickarna nu riktas åt andra delar inom räddningstjänsten för att hitta de pengarna. Första insatsperson, FIP, är ett av de mest tydliga exemplen.
FIP-verksamheten finns på stationerna i Alvesta och Ingelstad sedan april 2009. Planen var att införa FIP även på de andra stationerna, Rottne, Braås, Lammhult, Moheda, Vislanda och Grimslöv.
– I och med det här med Ingelstad så har jag egentligen inte pengar till att börja med att införa FIP-systemet med omedelbar verkan utan jag måste se vad effekterna blir. Grundplaneringen har varit att vi inför FIP på alla de orter som vi pratat om. Nu får jag nog ta en i taget. Tyvärr, säger Jörgen Gertsson.
FIP innebär att en deltidsanställd styrkeledare har beredskap och tillgång till ett mindre utryckningsfordon hela dygnet och kan åka direkt till olycksplatsen. Syftet är att snabbare än idag kunna göra de första viktiga åtgärderna på skadeplatsen, enligt räddningstjänstens egen beskrivning.
Den 27 november ska politikerna ta beslut om budgeten för nästa år.