Arbetsledningens metoder för att hantera kritiska röster har satt skräck i personalgruppen inom lokalvården på Centrallasarettet i Växjö.
– Det är rena maffiametoder, säger en anställd till Smålandsposten.
Smålandsposten har tagit del av anställdas beskrivning av sin arbetsplats på lasarettet just nu. De säger att de trivs med jobbet och med varandra men att de skrämts av arbetsledningens sätt att hantera personal med kritiska synpunkter på hur arbetet läggs upp.
– Man vågar ju inte säga någonting. Det känns om det är det de ville uppnå. Nu är det jätteråkig stämning, säger en lokalvårdare.
Oron har sin bakgrund i att fem av de anställda, som beskrivs som "starka tjejer", kallats till ett möte för några veckor sedan. Det resulterade i att två av dem fick besked om att de skulle omplaceras, en till Ljungby lasarett och en till Sigfridsområdet. Båda är sedan dess sjukskrivna. De ska inte ha fått veta varför de flyttas. De har begärt att få skälen skriftligt men det har de inte fått.
– Det här är riktat mot oss allihop. De vill ha en lätthanterlig grupp och så klämmer de åt de här fem starka tjejerna. Jag kan inte se det som något annat än skrämseltaktik, säger en av deras kollegor.
Lokalvården, som har ett 40-tal anställda, ska spara pengar. De anställda berättar att det handlar om tre tjänster som ska bort inom lokalvården på Centrallasarettet och att de haft synpunkter på den arbetsbelastning som det innebär.
– Folk tycker att det blir för mycket. Det är bara ett år sedan vi organiserade om och fick egna områden och då sparade vi redan där. Det trycktes ihop rätt mycket då. Och nu skulle det tryckas ihop ytterligare.
Petra Larsson, chef för Servicecentrum där lokalvården ingår, säger via ett mejl att hon inte ger kommentarer som gäller anställda.
Anser du att det finns anledning att göra något åt arbetsmiljön med anledning av den bild som anställda ger av sin arbetsplats?
– Som arbetsgivare har vi ett tydligt uttalat ansvar för arbetsmiljön för våra medarbetare och detta arbetar vi med inom alla avdelningar utifrån de behov som finns.
Facket Kommunal har kopplats in och ombudsmannen Dan Lundkvist ska nu träffa ledningen för lokalvården.
– Skälen till de här planerade omplaceringarna ska redas ut. För mig är det fortfarande planerade omplaceringar. Arbetsgivaren är naturligtvis skyldig att uppge giltiga skäl. Är det så att de inte har det så får vi diskutera vidare åtgärder, säger han.