Landstinget bröt mot lagen när man begränsade möjligheten till kontantbetalning. Det konstaterade förvaltningsrätten i en dom i förra veckan.
Landstinget kan nu komma att överklaga domen.
– Man lutar sig i domen på en lagstiftning vars för- arbeten är från 1986, då samhället såg helt annorlunda ut. Kanske ser man inte alla argument som finns i?dag, säger t?f landstingsdirektör Martin Myrskog.
Sedan april i år är det bara vid länets två sjukhus som det ges möjlighet att betala med kontanter. Vid vårdcentralerna får patienterna nöja sig med kort eller fakturor.
Men landstingets beslut överklagades till förvaltningsrätten, och i förra veckan kom domen: Att begränsa möjligheterna att betala med kontanter ”strider mot lag och ska därför upphävas”.
– Det är ett rätt tydligt ställningstagande som kan få rätt stora konsekvenser långsiktigt. Principiellt kan det därför finnas en anledning att titta närmare på det eftersom man lutar sig mot lagstiftning som är så pass gammal, säger Martin Myrskog, som dock poängterar att man ännu inte bestämt sig för att överklaga.
Samtidigt som landstingsledningen funderar på det, tittar man också på förutsättningarna för att återinföra kontant betalning.
– Vi måste se över system, värdetransportorganisation och så. Men jag tror att vi relativt snabbt skulle kunna komma i?gång.
Om ni överklagar domen, avvaktar ni med kontantbetalningen då?
– Det har vi inte tagit ställning till ännu. Men det är väl inget otänkbart scenario.
Att begränsa kontanthanteringen beräknades innebära en besparing på en och en halv miljon kronor per år för landstinget.