40-timmarsvecka och mindre tid i hängmattan på sommaren. Det är vad gymnasieskolans elitlärare nu erbjuds från årsskiftet – plus ett par tusenlappar mer i månadslön. Det ökar kostnaden men ska ge eleverna bättre kunskaper. Så är det tänkt.
– Det är klart att det är en ekonomisk kostnad men i slutänden ser vi det som en vinst med högre måluppfyllelse för våra ungdomar, säger gymnasiechefen Johan Harryson.
De som berörs av de nya arbetstiderna är de så kallade förstelärarna inom gymnasieskolan. Det handlar om ett tiotal särskilt duktiga lärare inom olika ämnesområden i de kommunala gymnasieskolorna i Växjö.
Planen är att de ska gå över till arbetstidsform semesteranställning från och med årsskiftet. Den innebär att lärarna ska arbeta 40-timmarsvecka och att de i huvudsak ska vara i skolan under den tiden.
– Det vi vill är att de ska finnas på skolan under hela dagen för att vara tillgängliga för alla. Det kan man säga är skillnaden, säger Johan Harryson.
Ett lönepåslag på ett par tusen kronor i månaden, utöver den vanliga lönerevisionen 2014–2015, finns bland annat med som lockbete. Den beräknade kostnadsökningen ligger på runt 250?000 kronor, enligt Johan Harryson. Lärargruppen fick information om detaljerna i erbjudandet i måndags.
”?Jag har därför inte hunnit sätta mig in i förslaget tillräckligt för att svara på dina frågor”, säger en av lärarna via mejl till Smålandsposten.
Lärarna inom gymnasiet och grundskolan har i dag i de flesta fall en ferieanställning. Den ger mer egen tid för planering och andra arbetsuppgifter och den innebär också att lärarna arbetar in sitt sommarlov under terminerna. Och det här är något som många lärare månar om.
Invändningarna har bland annat varit att 40-timmarsveckan inte räcker till och att det kommer att leda till mer beordrad övertid under terminerna. Dessutom finns det farhågor om att arbetsgivaren kommer att ”hitta på” arbetsuppgifter för att hålla lärarna sysselsatta under sommaren.
Men ett 40-tal kommuner har infört den här arbetstidsformen och nu står Växjö på tur. Det handlar i en första omgång om ett försök som pågår fram till och med sommaren 2015. Mantrat från arbetsgivaren är ”höjd måluppfyllelse”, det vill säga att eleverna ska prestera bättre resultat.
– Fungerar det inte bra kommer vi inte att fortsätta naturligtvis, säger personalchefen Michael Färdigh.
Arbetsgivaren och lärarfacken träffas senare den här veckan.
– Vi hoppas att vi ska komma överens då, säger Michael Färdigh.
Skol- och barnomsorgsförvaltningen, som har 29 förstelärare, har valt att avvakta men öppnar för förändringar inför höstterminen 2014.