Quantcast
Channel: Smålandsposten - Nyheter - Växjö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200

Prövning av Natura-område begärs

$
0
0

Bostäder byggs för nära naturreservaten, anser Naturskyddsföreningen och ornitologiska föreningar. Därför vill man att länsstyrelsen prövar om kommunen bryter mot EU:s lagstiftning som innebär att Natura 2000-områden ska säkras inför framtiden.

Det pågår flera exploateringar av mark i Växjö i direkt anslutning till naturreservaten. Lilla Vallen, Vallen och Biskops-hagen är exempel på några. Dessutom finns ett planprogram för byggnation av bostäder i Bäckaslövs-området.
Just nu utreder Trafikverket hur ett dubbelspår kan dras igenom Söder och Bäckaslöv. Kommunen väntar in denna utredning och hoppas därefter att den första detaljplanen kan klubbas nästa år. Först och främst gäller det bostäder i kvarteret Skärvet, som bland annat omfattar gamla Stenatomten.
Området väster om Söderleden är mera känsligt och ligger i direkt anslutning till naturreservatet Bokhultet. Här finns byggplaner för bostäder ända ner mot Norra Bergundasjön, vilket bland annat innebär att strandskyddet måste upphävas.
Växjö Fågelklubb, Kronobergs Ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen oroar sig över de negativa konsekvenserna för reservatet vid en byggnation.
Bokhultet är inte i första hand ett stort fritidsområde, utan ett så kallat Natura 2000-område som medför ett extra starkt skydd inför framtiden, påpekar föreningarna. Växjö kommun har förbundit sig att skydda hotade arter och biotoper.
Vid en fågelinventering av Bokhultet 2011 visade det sig att flera fågelarter och antalet individer har minskat kraftigt sedan mitten av 1980-talet. Ett 20-tal arter har försvunnit helt. Områdena som ligger i direkt anslutning till reservatet är viktiga skyddszoner för rastande och födosökande fåglar.
– Självklart blir det störningar när man bygger direkt inpå reservatet. All forskning visar att arter minskar och fåglarna blir färre, säger Christer Wendeler, från Växjö fågelklubb.
Om man bygger runt med bostäder nära Bokhultet, och som nu senast vid Lilla Vallen, isoleras naturreservatet dessutom på ett negativt sätt, menar Christer Wendeler.
Föreningarna har därför vänt sig till länsstyrelsen och begär en prövning. De vill veta om kommunen verkligen sökt de tillstånd som Miljöbalken kräver när en påverkan sker i ett Natura 2000-område.
”Det är inte möjligt att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för Bokhultet om man genomför utbyggnaden av Bäckaslövsområdet med bostäder intill reservatsgränsen”, konstaterar föreningarna i en skrivelse till länsstyrelsen.
Planeringschef Kristina Thorvaldsson framhåller att det finns en politisk vilja att förverkliga Bäckaslövsområdet och bygga bostäder i området.
– Det här är en stadsdel som ska utvecklas. Sedan går vi aldrig in i själva reservatet. Och från vägen in till skogen är det några hundra meter. Vi tillgodoser också naturvärden genom att lämna gröna lungor inne i området som ska byggas. Det har inledningsvis gjorts en miljökonsekvensbeskrivning.
Kommunalrådet Bo Frank (M) känner väl till föreningarnas synpunkter, men ser annorlunda på saken.
– Det finns ingen annan stad som har så mycket stadsnära natur som just Växjö. Det finns också en poäng i att bygga nära reservaten. Vi har exempel på det i Araby, Fylleryd och Högstorp.
Han tycker inte det är rimligt att man skapar en massa skyddszoner mot reservaten.
– Då kan vi aldrig bygga någonstans. Sådana här klaganden finns hela tiden och det gör tyvärr att det drar ut på tiden väldigt mycket när vi ska bygga områden. Ett annat exempel är gamla vattentornet. Processer kan pågå i tio år, säger Bo Frank (M).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200