Farmor låg för döden och timvikarien som satt nattvak drack sig berusad. Men traumat slutar inte med det för barnbarnet. Hon riktar nu hård kritik mot ansvariga på det kommunala vårdboendet.
– Efteråt blev det knäpp tyst. Det är skandalöst att de inte hörde av sig till mig, säger barnbarnet.
Smålandsposten rapporterade i fredagens tidning om en äldre kvinna som låg för döden. En timvikarie som kallades in för att vaka över henne visade sig vara påtagligt berusad. Det var den döende kvinnans barnbarn som slog larm till den övriga personalen när hon återvände till boendet för att fortsätta vara vid sin farmors sida.
– Jag kände ju att det luktade gammal fylla och cigarettrök i hela lägenheten och skickade ut vikarien därifrån.
Barnbarnet berättar att hon hittade vin i vikariens ryggsäck och att hon kallade in personalen.
– De blev helt chockade och där låg farmor på sin dödsbädd och vi satt och diskuterade över sängen hur vi skulle göra. Det var fullständigt kaos och väldigt tragiskt.
Vikarien skickades till slut hem av en chef som kallades in under natten. Men det är inte själva händelsen i sig, natten till den 1 november, som barnbarnet reagerat mest på. Det är hur de ansvariga på vårdboendet hanterat händelsen efteråt - med tystnad.
– Jag hyser inget större agg mot vikarien. Det jag är mest ledsen och sårad över är att de ansvariga inte har visat någon form av empati eller ansvarskänsla. Nu är farmor död och där kan man inte göra något. Men att inte ta kontakt med anhöriga och säga att de förstått vad som hänt eller erbjuda mig att tala igenom det som hänt på något vis, det är inte acceptabelt. Jag skulle vilja att någon lyssnade på mig och hur jag upplevde det.
Försökte du själv ta kontakt?
– Nej, när en människa har dött är det mycket man ska avsluta. Det är inte bara att gå på begravning utan också mycket praktiskt. Man kan tycka att jag också kunde ha lyft på luren men jag gjorde inte det. Jag tycker faktiskt att det är deras ansvar. Det jag vill är att ingen annan ska behöva hamna i den här situationen.
Ann-Christin Norlander är chef för omsorgsförvaltningen i Växjö kommun. Hon säger att hon inte är insatt i detaljerna och att hon inte satt sig in i hur de ansvariga cheferna hanterat frågan.
– Men det är inte så man önskar att det ska vara och jag kan bara beklaga det. Jag ska prata med enhetscheferna och så får vi göra det bättre om det skulle uppstå liknande situationer någon annan gång, säger Ann-Christin Norlander.