Alliansen ville skärpa kraven för att få stå i bostadskön och beslutade att ta ut en avgift. Det skulle ha börjat gälla vid årsskiftet. Men upplägget har visat sig vara olagligt. Därför krävs det nu en ny beslutsrunda och uttaget av avgiften har skjutits fram ett halvår.
Beslutet att införa en avgift för dem som står i bostadskön togs den 19 mars 2013. Tanken är att en avgift ska få bort dem som står kvar av ren slentrian och att de som står kvar ska vara mer aktiva bostadssökande. När beslutet togs stod det runt 60000 sökande i kön. Det har bedömts som ett helt ohanterligt antal och något som långt ifrån speglar det verkliga behovet av bostäder.
– Det har inneburit att i stort sett hela Växjö stått i bostadskö. Detta visar bara att vi inte kan fortsätta som vi gjort, sa kommunalrådet Bo Frank (M) i en kommentar i Smålandsposten.
Enligt beslutet i mars skulle avgiften börja tas ut nu vid årsskiftet. Men när en tillsatt projektgrupp började titta närmare på förutsättningarna för att ta ut avgiften visade det sig att politikerna gått till beslut för snabbt, utan ett fullödigt beslutsunderlag. Det var helt enkelt olagligt enligt gällande lagstiftning.
– Det är bara kommunala bostadsförmedlingar som får ta ut en avgift och inga andra, säger kommunjuristen Magnus Bengtsson som ingick i projektgruppen och som var den som upptäckte misstaget.
Växjö har inte haft en kommunal bostadsförmedling sedan början av 90-talet. Boplats Växjö som administrerar de kommunala bostadsbolagens bostäder är i juridisk mening inte en sådan förmedling.
– Det har nog varit en del begreppsförvirring, säger Magnus Bengtsson.
Kommunfullmäktige ska nu ta upp frågan en gång till, den 21 januari. Om beslutet går igenom kommer avgiftskravet för dem som står i bostadskön börja gälla vid halvårsskiftet 2014.
Är du säker på att det är korrekt den här gången?
– Ja, absolut, säger Magnus Bengtsson.