Äldre över 75 år har fritt kunnat välja när de vill beställa hem lagad mat från kommunens kök. Nu har den valmöjligheten tagits bort. Det har inneburit att färre beställer lagad mat och hemtjänstpersonal varnar för att det kan leda till att fler äldre drabbas av undernäring.
– Många av våra omsorgstagare har varit förtvivlade och några har till och med gråtit när det fått beskedet, säger en anställd inom hemtjänsten.
Inger, 80, är en av dem som nu slutat beställa hem mat från kommunen på grund av de minskade valmöjligheterna.
– Jag har tidigare beställt en portion i veckan vissa gånger, ibland har det varit två gånger och ibland tre gånger. Det är en humörsak, säger hon.
Men sedan årsskiftet finns bara två alternativ, att beställa hem mat varje dag eller varannan dag. Det är Inger inte intresserad av. Hon vill själv bestämma när hon tittat på menyn.
– Det här tar jag inte. Nu beställer jag inte alls. Jag vill bestämma själv, säger hon.
Inger är inte oroad för att drabbas av undernäring för egen del. Men enligt personal i hennes hemtjänstdistrikt har 4 av 16 omsorgstagare, det vill säga 25 procent, slutat beställa mat på grund av de nya reglerna.
– Jag har flera inom mitt område som nu helt tackar nej till matleverans eftersom de inte längre får bestämma själva vad de får äta och vilka dagar som passar dem bäst. Jag ser helt klart att detta kommer att ha en katastrofalt negativ inverkan och ökad undernäring som följd för många, säger en anställd inom hemtjänsten.
Valmöjligheten har funnits i Växjö sedan 2008. Den bygger på att kommunen praktiserat så kallad förenklad biståndsbedömning. Det har dömts ut av Socialstyrelsen som anser att det är rättsosäkert och att det finns risk att kommunen missar andra behov hos omsorgstagaren.
Linköping har stått modell för den här hanteringen och flera kommuner har följt efter. Även äldreministern, Maria Larsson (KD), hyllar tanken som ett sätt att öka självbestämmandet och frågan är under utredning. Men för närvarande är rättsläget osäkert och omsorgsnämnden i Växjö har dragit tillbaks sitt tidigare beslut, något som alltså påverkat de äldres valmöjlighet att beställa matportioner som de vill.
– Om det kommer fram att det är ett stort problem kommer vi naturligtvis att titta på det. Nu har detta precis trätt i kraft så det är svårt att säga något om det men vi kommer självfallet följa upp det, säger Catharina Winberg (M) som är nämndens ordförande.
Fotnot: Inger är ett fingerat namn.