Landstinget Kronoberg har dragit in 357 miljoner kronor i olika statliga stimulansmedel sedan 2007.
Det innebär 1?919 kronor per invånare. Därmed är man bättre än riksgenomsnittet.
Staten belönar de landsting och regioner som förbättrar sig inom vissa områden. År 2007 infördes sjukskrivningsmiljarden som innebär att antalet sjukskrivningsdagar och den psykiska ohälsan ska minska. Två år senare infördes den så kallade kömiljarden, som är till för att få ned sjukhusköerna. Olika typer av prestationsersättningar har därefter dykt upp och dessa fungerar som lockbeten för att få vården att genomföra förbättringar.
En sammanställning gjord av Dagens Samhälle visar att Landstinget Kronoberg har belönats med 357 miljoner. Kronoberg utmärker sig genom att hamna på fjärde plats med att minska vårdköerna. Här har man dragit in 170 miljoner kronor. Sämre går det för att få pengar till patientsäkerhetsarbete. Här hamnar man i botten räknat per invånare ihop med Halland och Stockholm.
Överlag har de mindre landstingen gynnats av statliga stimulansmedel. Gotland ligger i topp, följt av Halland och Blekinge. Kronoberg är på nionde plats. Sammantaget har staten delat ut närmare 17 miljarder kronor sedan 2007. Det mesta har gått till att minska på sjukskrivningarna.
Tillförordnad landstingsdirektör Martin Myrskog tycker att det bästa med stimulansmedel är att de har lett till ett förbättrat samarbete mellan kommuner och landsting.
– Annars kan man fundera över fördelningen mellan landstingen och om den är riktig.
Grunduppdraget är att landstinget ska erbjuda en god tillgänglighet och ta hand om de svårast sjuka i första hand, oavsett om det delas ut prestationsersättningar eller inte, förklarar Martin Myrskog.
Det finns en allmän kritik att simulansmedel leder till jakt på pengar som går snett. Företrädare för Sveriges Kommuner och landsting har varnat för att samma statliga mål inte passar alla landsting. Patientorganisationer, som Reumatikerförbundet, har tidigare kritiserat upplägget med kömiljarden, eftersom man missar de kroniskt sjuka inom vården.
– Det finns en dag då stimulansmedel tar slut, det ska man vara medveten om, säger Martin Myrskog, som påpekar att landstinget inte får bli allt för beroende av dessa pengar.