Rektor Stephen Hwangs uttalanden om humanister som önskar arbeta utan regler och inte bryr sig om omvärlden, väcker debatt.
– Jag känner inte igen mig och mina kollegor, säger Sacos Sheila Feldmanis.
Universitetets Saco-ordförande Sheila Feldmanis visste först inte hur hon skulle tolka Stephen Hwangs uttalanden i Smålandsposten i lördags. Bakgrunden var att organisationen Academic Rights Watch, som bevakar den akademiska friheten i Sverige, presenterat en rapport som visar att Linnéuniversitetet är toppstyrt och inte uppfyller Unescos krav på kollegialt styre.
Rektorn menade i artikeln att debatten om kollegialt styre inom universitetsvärlden leds av humanister.”De önskar att universiteten är som de var för 100 år sedan, utan regler och helt fritt att komma och gå som man ville och ha hand om en handfull studenter – jätteskönt”.
– Jag visste inte hur jag skulle tolka det. Min tanke var att det blivit något missförstånd. Jag kontaktade Stephen. Det var jag inte ensam om, säger Sheila Feldmanis.
Hon kontaktade under gårdagen Sacos styrelse för att avgöra hur de ska agera.
– Jag är själv humanist. På Linnéuniversitetet bedrivs mycket framgångsrik humanistisk forskning. Vi har hårt arbetande humanister. Det är väldigt olyckligt om det går ut till allmänheten att humanister är lata och inte vill jobba. Om man inte är insatt i arbetet på ett universitet kan man lätt få den bilden, säger Sheila Feldmanis.
– Det är också olyckligt internt, gentemot studenter, lärare och forskare, om högsta ledningen ser ner på deras insatser och arbete, säger Sheila Feldmanis.
På en intern hemsida för universitetsanställda backar rektor Stephen Hwang från uttalandena. Han menar att artikeln, som först publicerades i Smålandspostens systertidning Barometern var ”olyckligt vinklad”. Stephen Hwang menar att de som drivit debatten om kollegialt styre ”inte alltid bryr sig om samhällets behov av nyttoorienterad utbildning” och att de ”inte riktigt inser vad som krävs för att leda en så omfattande verksamhet som vi har med de begränsade resurser som finns. Jag beklagar verkligen om artikeln uppfattats på annat sätt”, avslutar Stephen Hwang.
Historikern Peter Aronsson, dekan för fakulteten för konst och humaniora, har fått många upprörda samtal från sina medarbetare. Peter Aronsson godtar rektorns förklaring att han inte avser humanisterna vid Linnéuniversitetet, utan debattörerna på riksnivå.
– Men jag tycker inte rektorn träffar rätt där heller. De som drivit debatten på riksnivå är samhällsvetare, teologer, statsvetare och humanister. Det är en bred debatt som förs i hela universitetsvärlden, säger Peter Aronsson.
Den nya organisationen har enligt honom utan tvekan koncentrerat makten till enskilda prefekter, dekaner och styrande organ som också har tydligt ansvar. Men det kollegiala styret finns kvar parallellt.
– För mig som dekan blir konsekvenserna av en linjestyrd organisation att jag måste ha mer omsorg om de kollegiala processerna, se till att de inte försvinner. Det är motorn i det akademiska utvecklingsarbetet. Det är kollegiala processer som driver universitetet framåt, säger Peter Aronsson.
Ligger bollen hos rektorn nu?
– Både ja och nej. Alla får försöka få tag i bollen. Till mig sa han att han är villig att sitta ner och diskutera. Det ser vi inom Saco fram emot, säger Sheila Feldmanis.