Det blev inga pengar till en återbruksby i Växjö. Ansökan föll på formaliafel.
– Regler är regler, säger Vinnova.
– Är det inte typiskt Sverige? säger Anna Tenje (M).
Som Smålandsposten tidigare skrivit om sökte kommunledningsförvaltningen 600?000 kronor till en studieresa och löner under förstudietiden för att inventera möjligheterna att uppföra en återbruksby i Växjö. Men Vinnova anser att ansökan var för lång – därför läste man aldrig ansökan.
– Jag tycker framför?allt att det är så himla tråkigt för dem som har jobbat så hårt med detta. Är det inte typiskt Sverige? Att rätt ska vara rätt. ”Det står att man ska göra så här och man kan tolka det på annat sätt, men låt oss tolka det så här så är vi bäst i klassen?... ” Det är så himla typiskt, säger en besviken Anna Tenje.
113 ansökningar kom in till den här utlysningen.
– Regler är regler. Det är alltid några som får formaliafel, säger Madeleine Sjösteen Thiel som är utlysningsansvarig för Frön, som just det här Vinnova-projektet kallas. Ett första bedömningskriterium är att man uppfyller formalia. Man måste ju följa reglerna. En del krymper texten och gör hur mycket som helst. Det viktiga är att projektbeskrivningen är max fem sidor. Det måste finnas gränser.
Hon säger att den ansökan som inkommit från Växjö kommun till Vinnova är på tio sidor. I reglerna för utlysningen står att fem sidor i textstorlek tolv punkter är max per projektansökan.
– Den är bedömd och genomläst. Det är hur den ser ut i vårt system när den kommer in som spelar roll.
Jag har projektbeskrivningen som kommunen säger att de skickat till er framför mig och den är på fem sidor.
– Men det är det inte i vårt system. Det är tio sidor. Det är möjligt att ansökan har skickats in dubbelt, men det är tio sidor i den projektansökan som vi fått som bilaga. Man måste se till att man skickar in rätt.
Men ni läser ändå igenom allting?
– Ja, men är det formaliafel så är det ändå det som gäller. Vi bläddrar igenom men vi sakbedömer inte. Det är en konkurrenstävling, de som inte gör det minimala, de läggs åt sidan direkt.
Anna Tenje tror ändå på en fortsättning på projektet för en återbruksby. Man har redan börjat söka pengar på andra håll och redan nu vet man att Vinnova kommer att utlysa pengar fler gånger.
– Den här idén står inte och faller med de här. Jag gillar Vinnova, tycker att ansatsen är bra att stötta kommuner att hitta nya sätt att jobba som man sedan kan kopiera och föra vidare. Det ställer krav, de skickar inte bara ut pengar.
Men just det här kravet gillar du inte?
– Jag förlorar gärna men det är ju tokigt när de inte ens har läst.