Sedan en tillbudsrapport om att bemanningen en helgkväll understigit säkerhetsnivån vädjar polisfacket om att man ser över resursfördelningen.
– Nu är bemanningsnivån så låg att det bara näsan över vattenytan, säger kronobergsavdelningens ordförande Tomas Stjernfeldt.
Förra fredagen hade polismyndigheten i Kronobergs län för få poliser i utryckningstjänst på grund av sjukskrivning. Den minimibemanning som ska hållas för personalens säkerhet underskreds. En polis i arbetsledande ställning skrev därför en tillbudsrapport, som avslutades med orden "eftersom detta allt oftare förbises ser jag mig tvingad att skriva denna anmälan".
Tomas Stjernfeldt, ordförande för Polisförbundet Kronoberg, bekräftas bilden.
– Redan säkerhetsnivån är väldigt snålt tilltagen. Vad jag förstått händer det ganska ofta att minimibemanningen underskrids, men det skrivs inga anmälningar.
– Under både 2013 och i år har vi förlorat flera poliser, tjänsterna tillsätts inte när folk slutar, vi blir färre och färre. Så få som det är nu på ingripandeverksamheten tror jag aldrig att det varit tidigare. Även om säkerhetsnivån har varit densamma. Att den sänks kan vi aldrig acceptera, annars är det risk för väldigt stora problem.
– Nu planeras scheman utifrån säkerhetsnivån, så det finns ingen buffert alls. När någon är borta hamnar vi under den nivån. Det finns inga att kommendera in. Det är där vi hamnat nu. Vi är på bristningsgränsen.
Tomas Stjernfeldt berättar om en situation där poliser känner sig stressade varje dag när de går till jobbet. Poliser som varken kan vabba eller stanna hemma själva när de är sjuka.
– De går till jobbet trots att de är krassliga. Man vill inte lämna kollegorna i sticket. Det är inte den anställdes uppgift att lösa bemanningsproblem, arbetsgivaren måste se till att det är en rimlig situation.
Får ni gehör från arbetsgivaren?
– När det gäller ingripandepoliser tycker jag inte att det finns en förståelse. Man tror att verkligheten ser ut som för 10–20 år sedan. Bemanningen fungerade då men det är en helt annan verksamhet idag med betydligt högre krav på sig.
Tomas Stjernfeldt menar att det är dags för polismyndigheten att göra tydliga prioriteringar.
– Man måste bestämma sig för vad vi egentligen ska jobba med och sedan se till att det finns tillräckligt med folk där. Det måste ha högsta prioritet att vi svarar och kommer dit när allmänheten ringer och behöver hjälp och att vi sedan utreder brotten. Resten av verksamheten måste komma i andra hand.
Tomas Stjernfeldt tycker det är viktigt att rapportera när det uppstår situationer som den förra helgen.
– Man ska inte acceptera att det är så här. Tillbudssystemet är till för att vi ska kunna rätta till problemen.