Antalet patienter som ansöker om ersättning efter att ha drabbats av vårdskada blir allt fler. I fjol skedde en ökning med 23 procent i Landstinget Kronoberg. Ökningen i riket totalt var åtta procent.
Genom Patientförsäkringen kan de som drabbas av vårdskada få ersättning. Och under fjolåret skedde en markant ökning av antalet anmälda ärenden till Patientförsäkringen från Landstinget Kronobergs patienter. Från 189 ärenden 2012 till 233 under 2013. Det är en ökning med 23 procent.
– Vi uppmärksammar och informerar patienter mer om möjligheten att anmäla. Det är nog mycket där förklaringen till den här ökningen ligger, säger Gunilla Karlsson, verksamhetsutvecklare i Landstinget Kronoberg.
Att ökningen skulle handla om att antalet vårdskador faktiskt har blivit fler tror hon inte.
– Nej, vårdskadorna har legat ganska konstant sedan början av 1990-talet. Och skulle vi ha fler vårdskador så borde också andelen anmälningar som får ekonomisk ersättning öka, men det ligger fortsatt kvar på runt 45 procent.
Knappt hälften av de som anmäler får alltså ersättning?
– Ja, där skulle vi vilja nå en bättre balans. Det är väldigt mycket arbete med att skriva yttrande och skicka in journaler till Patientförsäkringen för alla dessa ärenden. Det tar mycket av läkarnas och verksamhetschefernas tid i anspråk, och i det perspektivet är det ju en rätt låg siffra som får ersättning, säger Gunilla Karlsson.
Det är inte bara antalet anmälningar till Patientförsäkringen som har ökat kraftigt under 2013. Klagomålen till landstingets egen patientnämnd har ökat med 18 procent under fjolåret. Från 601 ärenden 2012 till 709 under 2013. Närmare hälften av ärendena rör vård- och behandlingsfrågor, men klagomålen rör också bemötande, information och resurser.
Även här förklaras ökningen med förbättrad information till patienterna.