Den 53-åriga kvinnan skulle operera bort sin livmoder i slutet av 2011 och vaknade ur narkosen två gånger under ingreppet utan att kunna meddela sig.
– Det var en så hemsk upplevelse, jag hörde vad de sa och kände att de var därnere och höll på utan att kunna göra något, säger kvinnan i dag.
För upplevelsen av att vara vaken mitt under en operation har hon ersatts med 8 000 kronor genom patientförsäkringen och läkarna har bett om ursäkt.
Vid två tillfällen under den rutinartade operationen visade kvinnan tydliga tecken på att komma ur narkosen, hon spände och sträckte på benen vid ett tillfälle, ryckte till och blinkade, rörde på armar och ben vid ett tillfälle.
– Jag kämpade för det gjorde så fruktansvärt ont, men utan att få kontakt.
Båda tillfällena noterades och doserna av narkosmedlen ökades och kvinnan blev åter lugn.
Men för kvinnan har de efterföljande komplikationerna med en bakterieinfektion i såret och att såret gick upp under tiden på sjukhuset också orsakat mycket lidande. Hon anmälde dessutom en tarminklämning som ledde till en ny operation. Men för de komplikationerna utgår ingen ersättning.
Där pekar patientförsäkringen i sin bedömning på att infektioner bara ersätts om man smittas i samband med en behandling. Att man tvingats till en ny operation på grund av ett misstänkt stopp i tarmen är man inte skyldig att betala ut försäkringspengar för. Någon rätt till ersättning enbart för att behandlingen inte lett till ett önskat reslutat eller för att det uppstått komplikationer finns inte.
Rolf Sundin är doktor i anestesiologi vid sjukhuset i Kalmar och en av Sveriges ledande forskare på vakenhetsupplevelser som fenomenet kallas.
–
Det finns ingen systematisk kontroll och insamling av de här fallen i Sverige. Men en till två promille av alla patienter upplever det här under narkos. Det är konstaterat i fyra stora studier som är gjorda på olika ställen runt om på jorden och de är gjorda under en tioårsperiod och ligger ganska konstant.
Metoderna för att reducera riskerna för en vakenhetsupplevelse är också klara. Kontinuerlig EEG-övervakning under operationen och att mängden narkosmedel inte får understiga vissa värden.
Den 53-åriga kvinnan tänker överklaga beskedet från patientförsäkringen.
– Jag är inte nöjd med det här. Tidigare har jag aldrig varit rädd för sjukvården men inför min omoperation var jag helt skräckslagen. Jag litar inte riktigt på vården längre.