Patientsäkerheten är hotad. Det saknas rutiner och strukturer.
Det menar anställda på Bup som nu anmäler kliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Smålandsposten rapporterade i flera artiklar för ett par veckor sedan om den omfattande kritik som personal på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Bup, riktade mot klinikens ledning.
Flera personer med god insyn i verksamheten menar att ledningen ”genom väldigt tveksamma strategier försöker trolla bort kön” till neuropsykiatriska utredningar, som framför allt handlar om misstänkt ADHD.
Den långa utredningskön har på bara ett par månader kortats markant och enligt personal har det skett genom en rad olika metoder. Omkring 30 barn som tidigare har bedömts vara i behov av utredning har omprövats. Några av dem har efter det avskrivits helt, andra har enligt personal fått minst sagt undermåliga utredningar. Därtill ska ledningen genom nya direktiv ha gjort det betydligt svårare för barn att få utredning, trots att specialister bedömt att det finns ett behov.
– Det är inte acceptabelt det som sker, sade en anställd till Smålandsposten.
Nu tar personal på kliniken de upplevda missförhållandena vidare till tillsynsmyndigheten IVO. I en anmälan lyfter man fram flera exempel på det man anser vara ett hot mot vårdkvaliteten.
Bland annat berättar man om en femårig pojke som remitterats till Bup av en psykolog inom primärvården med en frågeställning om svår utvecklingsavvikelse. Pojken bedömdes på Bup av psykolog, kurator och läkare som konstaterade att det förelåg ett behov av utredning.
Trots det satte chefen för den neuropsykiatriska enheten på Bup stopp. Enhetschefen konstaterade istället att pojken inte var "utredningsbar”, ett beslut som enligt anmälan togs utan att chefen själv hade träffat pojken.
Situationen på Bup kan resultera i allvarliga vårdskador, konstateras det i anmälan, som avslutas: ”Kliniken har tappat strukturer och rutiner vilket medför risker gällande patientsäkerhet”.