Ingemar Swalanders (M) angrepp på personalen på Bup och tal om att det kan bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder, möter nu reaktioner.
– Det är bara djupt, djupt beklagligt. Det här gynnar verkligen inte patienterna, och det är ju de som borde vara i fokus, säger en anställd.
Smålansposten kunde i gårdagens tidning berätta hur Ingemar Swalander (M), ledamot i landstingsstyrelsen, gav sitt stöd till ledningen för barn- och ungdomspsykiatriska kliniken och de förändringar de genomför på klinken.
Samtidigt sade han att det kan bli tal om arbetsrättsliga åtgärder gentemot personalen om de inte ”accepterar ledningens mål och metoder”.
En anställd på Bup som Smålandsposten har talat med säger att det finns en utbredd rädsla att uttala sig om situationen. Ingemar Swalanders uttalande har inte gjort det bättre. Samtidigt är personen inte särskilt förvånad.
– Den ton som Swalander har är något som genomsyrar hela verksamheten. Det är fritt fram att vara oförskämd och kränkande mot personalen från ledningshåll.
– Det som är så beklagligt i hela den här debatten är att det inte är ett patientfokus. Det personalen strider för är att vi vill jobba på ett patientsäkert och patientkvalitativt sätt. Det här handlar inte om att vi inte skulle gilla några nya metoder.
Ingemar Swalanders uttalande kom under landstingsstyrelsens möte i tisdags, efter att Bup-ledningen hade presenterat den nya metodik som de infört på kliniken. En metodik som personal har riktat skarp kritik mot och menat att den inte är förenlig med god vård.
Men Ingemar Swalander var inte ensam om att ge Bup-ledningen sitt stöd. Det gjorde flera av allianspolitikerna, och från den rödgröna oppositionen opponerade man sig inte.
Personal på Bup kan bara konstatera att det ligger i linje med deras egen upplevelse. Ingen politiker har visat intresse av att få personalens bild av situationen på kliniken.
– Det är ingen politiker som har träffat personal eller ens framfört en önskan om att träffa personal, säger en anställd.
Arbetsgivaren beslutar ju om hur verksamheten ska bedrivas, har ni svårt att acceptera förändringar?
– Verkligen inte. Vi jobbar på så mycket vi bara kan. Samtidigt måste vi lyfta frågan när vi ser att det inte går åt rätt håll, när det görs förändringar som inte är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet.
– Sen finns det inte heller några formellt fattade beslut om någon ny metod.