Ett nytt stöd- och behandlingshem för ungdomar har invigdes i går i Växjö.
I ett HVB-hem, hem för vård och boende, får barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo med sin familj vård och behandling. I Växjö är behovet av dessa platser stort och det nuvarande HVB-hemmet, Kampen, räcker inte till. Nu har Växjö kommun fått hyra större lokaler, där man kan erbjuda fler platser till barn och ungdomar.
– Läget är perfekt med tanke på bussförbindelserna. Flera av våra ungdomar behöver ta sig till exempelvis en praktikplats. Förutom all strukturerad behandling betyder också de natursköna omgivningarna mycket för ungdomarnas välbefinnande, säger Ingrid Rüdén, föreståndare och enhetschef för boendet.
Det nya boendet kommer att kunna erbjuda åtta boendeplatser och två akutplatser. Boendet vänder sig till ungdomar mellan 13–20 år med sociala problem och som av olika skäl inte kan bo i sitt egna hem.
– Vi kommer att fylla upp platserna direkt. I augusti drar verksamheten igång och vi kommer att få förstärkning av tre medarbetare, säger Ingrid Rüdén.
Vöfab är hyresvärd för lokalen, där det tidigare har bedrivits kontorsverksamhet. Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, höll tal under invigningsceremonin. Han berättade att det har varit svårt att hitta en lämplig lokal.
– Ena dagen hade vi ett hus och sedan nästa dag hade vi inte det, säger Benny Johansson (M).
Wälluddens HVB-hem är en satsning på så kallade hemmaplanslösningar, där barn och ungdomar som behöver komma till rätta med sin livssituation kan göra det på den egna hemorten.
– Det primära är alltid kvaliteten på vården, men genom hemmaplanslösningar kan vi även sänka kostnaderna. En kalkyl visar att genom hemmaplanslösningar sparar vi fyra miljoner per år. Förra året låg de totala placeringskostnaderna för barn och ungdomar på 51 miljoner kronor, säger Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
Fördelarna är många med hemmaplanslösningar, menar han.
– Den kritiska punkten är när de ska slussas ut igen, men genom att ungdomarna har fått bo kvar på den egna hemorten har de kunnat ha tätare kontakt med anhöriga och familj.
Även Ingrid Rüdén, föreståndare och enhetschef för boendet, tror på modellen med hemmaplanslösningar. Hon har i flera år kämpat för en utvidgning av boendet och äntligen kunde det nya boendet invigas.
– Både familjerna och ungdomarna tjänar på detta. Jag har väntat på den här dagen länge och det känns gott att vi är här nu, säger Ingrid Rüdén.