Karl-Oskar Utbildning AB får inget tillstånd att starta en grundskola i Arenastaden. Utbildningsföretaget anses ha för dålig ekonomi.
Men enligt vd Bengt Eriksson kommer ekonomin att ordna upp sig. Enligt honom är 15 miljoner kronor på väg in.
Karl-Oskar Utbildning ansökte först om att starta en grundskola i Arenastaden med start hösten 2014. Men ansökan drogs tillbaka. Tidigt i våras gjordes en ny ansökan om en 4–9 skola med idrottsprofil. Planen var att starta hösten 2015.
Men Skolinspektionen avslår ansökan eftersom utbildningsföretagets ekonomi bedöms som för dålig.
Det ekonomiska underlag som inspektionen granskat, en äldre årsredovisning samt en preliminär balansräkning för 2014, visar att det egna kapitalet uppgår till 899000 samtidigt som bolaget under de fyra första månaderna under 2014 genererat en förlust på 1149000 kronor. Detta innebär en risk för att det egna kapitalet förbrukas, påpekar Skolinspektionen.
Men Bengt Eriksson anser att Skolinspektionen inte har hela bilden klar för sig.
– Bokslutet för 2013 är inte klart. Lite synd att de inte pratade med oss innan då det fortfarande finns öppna poster som påverkar resultatet avsevärt.
En av dem är ett förväntat positivt utfall av en pågående tvist med Växjö kommun som enligt Eriksson betalat ut för lite i skolpeng till friskolorna.
Dessutom, menar Eriksson, ska koncernen snart få ett tillskott på 15 miljoner kronor genom en nyemission. Den största delen ska tillföras Karl-Oskar Utbildning.
Han säger att skolorna kommer att bära sig under hösten, men att de på helår kommer att redovisa ett negativt resultat även för 2014. Koncernen, som också innehåller ett antal gymnasieskolor, ska däremot redovisa ett positivt resultat för 2014.
– Det är naturligtvis tråkigt att få ett avslag och vi kommer i det närmaste att bestämma om vi ska överklaga beslutet eller låta det vara och söka om skoltillstånd på nytt till nästa år.
Karl-Oskar Utbildning har sedan 2009 redovisat förluster. Detta är enligt Bengt Eriksson en medveten satsning från ägarnas sida för att kunna bygga upp skolor.