Hur känner de somaliska flyktingarna som drömmer om att få återförenas med sina anhöriga i Växjö? Svaret på den frågan skildras nu i utställningen Refugees på Utvandrarnas hus.
Andreas Ragnarsson har fotograferat och Abdinoor Mohamed har författat bildtexterna. Under en vecka i Nairobi har de träffat somaliska flyktingar som är på väg till Växjö för att återförenas med sina anhöriga. Nu delar de med sig av sina upplevelser genom utställningen Refugees Somalia, Nairobi, Växjö.
– Tanken är att försöka förmedla känslorna, hur de här människorna känner när de hoppas på att få komma till Sverige. Jag vill försöka förmedla vad de tänker, säger Andreas Ragnarsson som har fotograferat bilderna till utställningen.
I utställningen finns inte bara fotografierna, utan också information om Somalia och vad det innebär att vara flykting. Men fokus ligger på människornas berättelser.
– När man pratar om invandring är det alltid så mycket om politik och utanförskap. Det pratas mest om det negativa, men jag vill att man ska se individerna bakom, säger Andreas Ragnarsson.
Han berättar att vistelsen i Nairobi berörde honom djupt. Ett möte som han minns särskilt mycket var när han träffade en ung kvinna vid namn Fardowsa som väntar på att få återförenas med sin mamma i Sverige.
– Hon berättar en väldigt stark historia om hur hon blev bortgift mot sin vilja som 14–åring. Nu har hon lyckats lämna sin man. Det känns väldigt starkt att höra och det är tragiskt att en ung tjej som har hela sitt liv framför sig redan har varit med om så tunga saker, säger Andreas Ragnarsson.
– Det har varit intressant att få en annan inblick i det hela. Jag har länge jobbat med nyanlända i Sverige och fått höra olika historier, men det är en annan sak att se det på plats. Det har varit väldigt gripande och vi har fått höra många starka berättelser, fortsätter han.
Känner du dig nöjd med utställningen?
– Det är svårt att säga. Just det här starka är väldigt svårt att fånga på bild. Man måste också visa mycket respekt när man är där.