Med en ny verksamhetschef och nya arbetsmetoder skulle de långa köerna på Bup försvinna.
Det har inte lyckats och kliniken tar nu in ett privat vårdföretag för att komma till rätta med situationen.
–?Det är klart att det är ett misslyckande. Men vi har konstaterat att vi inte klarar det och då måste vi göra någon åtgärd, säger Annika Hull Laine, chef för barn- och kvinnocentrum där barn- och ungdomspsykiatriska klinken, Bup, ingår.
När nuvarande verksamhetschefen för Bup tillträdde i början av 2013 var uppdraget tydligt: De långa köerna till neuropsykiatriska utredningar – framför allt för misstänkt adhd – skulle vara borta till årsskiftet 2013/2014.
Men det lyckades inte, omkring 100 barn och ungdomar stod fortfarande i kön.
Under våren har köerna kortats, med metoder som blivit starkt ifrågasatta av personal på kliniken, vilket Smålandsposten tidigare rapporterat om.
Och från politiskt håll har man uttryckt ett starkt missnöje över att köerna inte har hanterats i tillräckligt hög takt.
För att nu skynda på arbetet har klinikledningen anlitat det privata vårdföretaget Cereb som ska genomföra 40 utredningar. Kostnad: 39?400 kronor per utredning. Totalt drygt 1,5 miljoner kronor.
–?Under våren har antalet barn i kön minskat men vi har fortfarande kvar drygt 60 barn. Då gör vi en insats genom att vi köper in en extern aktör, säger Annika Hull Laine.
Tidigare har ni sagt att ni inte ska köpa in fler dyra utredningar. Är det här politiskt förankrat?
– Absolut. Det är förankrat med Martin Myrskog (landstingsdirektör) och majoriteten.
Det är inte första gången Bup använder sig av Cereb. När köerna växte kraftigt under slutet av 2011 och början av 2012 gjorde företaget drygt 100 utredningar åt kliniken. Men även om man med Cerebs hjälp genomförde fler utredningar, fanns det inte en organisation att ta hand om de efterföljande behandlingarna och det uppstod en behandlingskö i stället.
De åtgärder ni nu vidtar, innebär det slutet på de långa väntetiderna?
–?Det är den plan vi har. Det här är en engångsåtgärd, samtidigt förändrar vi oss internt och vårt eget arbetssätt. Men det är en pågående process, som är laddad, säger Annika Hull Laine.