”Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle.”… ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra.”
Gissa partiet.
Fel. Citaten finns i Sverigedemokraternas principprogram.
Är ni missförstådda?
– Vi har politiska motståndare i det mediala etablissemanget som medvetet målar upp en felaktig bild.
Dennis Dioukarev är en välartikulerad och prydlig ung man. Beige chinos, vit skjorta, svart kavaj, hårvax. Han gick med i Sverigedemokraterna efter förra valet 2010, nu står 21-åringen på partiets riksdagslista.
Vad driver dig?
– Kärleken till Sverige och känslan av att något är på väg att gå väldigt fel i det här landet. Den totalhavererade invandringspolitiken har lett till massiv segregation och ökad kriminalitet. Tiden håller på att rinna ut, det måste bli förändring nu innan det är för sent.
Alla är överens om att utanförskapet, som man kallar det, är ett problem. Vad är er lösning?
– Vår lösning, att stoppa massinvandringen, är egentligen ganska självklar, det är sunt förnuft.
Hur vill ni hjälpa människor att bli självförsörjande och en del av ”den svenska gemenskapen”?
– Det vi måste göra är att minska invandringen. På sikt leder det till en naturlig integration.
Har ni ingen aktiv politik?
– Det är viktigt att man lär sig det svenska språket.
Satsa på sfi?
– Nej, vi vill ta bort de pengar man får för att gå på svenska för invandrare.
Det handlar om signalpolitik, förklarar han och är tydlig i sin problembeskrivning.
– Man kommer hit från ett annat land men lär sig inte det svenska språket, vill inte jobba utan lever hellre på bidrag. Och sedan tar man avstånd från det svenska samhället?…
Vill de inte jobba?
– Bevisligen är det så, kolla arbetslösheten bland vissa invandrargrupper. Om de bara haft drivkraften att bli en del av det svenska samhället tror jag att de hade lyckats.
Sänkt arbetslöshet bland invandrare till de inföddas nivå skulle ge stora ekonomiska vinster. Vill du i en sådan situation se en generösare invandringspolitik?
– Det är ett hypotetiskt scenario, som jag inte vill svara på.
Ni vänder er mot ”påtvingad kulturell påverkan”. Vad är det?
– Moskéer till exempel. De faller inte i stil med övriga byggnader och har en aggressiv framtoning.
Men du är för religionsfrihet?
– Ja, absolut.
Ni lyfter fram kristendomen som ett fundament för svensk kultur. Svenska kyrkan har av tradition värnat asylrätten. Er kärlek till svenska kyrkan verkar vara obesvarad?
– Den svenska kyrkan som den ser ut i dag är inte alls bra. Det är fel att gömma människor som uppehåller sig här illegalt. Vi tycker heller inte om att de bjuder in imamer för samtal. Man ska värna svensk kultur och kristendomen.
Dennis Dioukarev är uppväxt med den ryska ortodoxa kyrkans traditioner, men han vill varken kalla sig troende eller ateist.
1992 fick drygt 45 000 invandrare uppehållstillstånd i Sverige. Två av dem som kom hit då var Dennis Dioukarevs föräldrar. Pappan flyttade tillbaka till Moskva när Dennis var i sjuårsåldern men de håller kontakten och Dennis har även sina farföräldrar i Ryssland.
– När jag var liten och bara talade ryska kände jag mig förstås mer som ryss. Svenska lärde jag mig automatiskt när jag integrerades i det svenska samhället, på dagis och så. Nu är jag svensk i första hand, med ryska rötter.
Dennis Dioukarev menar att det ”delas ut uppehållstillstånd till höger och vänster”. Hans parti vill minska invandringen med 90 procent. Det innebär betydligt hårdare asylkrav.
Om situationen i Ryssland blev sådan att dina släktingar behövde skydd i Sverige, skulle du då stänga dörren?
– Det är rätt otroligt att de skulle komma hit, Ryssland har många andra grannländer. Det är en hypotetisk fråga.
För många människor i Sverige är det inte alls hypotetiskt.
– Jag vidhåller att det förmodligen aldrig kommer att hända.
Dennis Dioukarev beskriver sig som en person som alltid stått för sin åsikt. När han gick med i Sverigedemokraterna var han väl medveten om att partiet är kontroversiellt.
Ni drar alltid motdemonstranter, hur känns det att mötas av denna avsky?
– Vi står för öppenhet, demokrati och tolerans. Det gör inte de som försöker tysta oss. Jag är så säker på att vår verklighetsbeskrivning är sann, att det inte påverkar mig.
Läs mer om Sverigedemokraterna och om andra röster från partiet i dagens Smålandsposten.