Höjd elevpeng och fler förstelärare. Det är två satsningar som moderaterna i Växjö vill genomföra för att ge eleverna mer kunskap i skolan.
– För att möta en framtida arbetsmarknad krävs en utbildning som ger goda skolresultat och de bästa förutsättningarna för våra elever, säger Anna Tenje (M).
Nästa mandatperiod slås skol- och barnomsorgsförvaltningen och gymnasieförvaltningen i Växjö ihop till en ny kunskapsförvaltning eller utbildningsförvaltning, namnet är inte riktigt bestämt än. Bakom förändringen står en bred politisk majoritet över blockgränserna. Tanken är att detta ska ge en mer sammanhållen syn på utbildning.
Moderaterna i Växjö ger nu vad de kallar för "fem skarpa förslag som syftar till att stärka skolresultaten". Satsningen är värd 51 miljoner.
* 20 miljoner på en utökad elevpeng. Fler speciallärare, höjd lärartäthet, fler halvklasser och ökad undervisningstid, ingår i paketet.
* Utöka idrotts- och hälsotimmarna i alla årskurser. Alliansregeringen har lovat utöka undervisningstiden med upp till 600 timmar i grundskolan. Moderaterna i Växjö vill ta ytterligare ett steg och inkludera gymnasiet i detta.
* För att förebygga psykisk ohälsa ska det bli obligatoriska hälsosamtal med fokus på psykisk hälsa.
* Utöka antalet lärlingsplatser på yrkesutbildningarna genom att anställa personal som bara arbetar för att knyta kontakter med näringslivet.
* Alliansregeringen vill bygga ut reformen med förstelärare. Detta innebär för Växjös del en ökning från 123 till 185. Moderaterna i Växjö vill lägga in pengar för att få ännu fler förstelärare. Hur många detta blir kan Anna Tenje inte säga.
Men hon tror att det går att skaka fram ytterligare pengar.
– Skatteprognosen ser positiv ut och vi är villiga att öronmärka åtminstone hälften av överskottet från i år till skolan.
Men för att Växjömoderaternas och andra lokala partiers vallöften ska bli verklighet handlar det i slutändan om överenskommelser med partier man ska regera tillsammans med. Givetvis är det också viktigt vilken regering som kommer till makten.