Quantcast
Channel: Smålandsposten - Nyheter - Växjö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200

Kritik mot landsbygdsprogram

$
0
0

Det kan bli förbjudet för kommunerna att ge bidrag till bredbandsprojekt på landsbygden.
– Vi tycker det är väldigt konstigt att Växjö kommun inte får stimulera det enorma ideella arbete som görs i föreningarna, säger landsbygdsutvecklaren Hans Ohlsson.

Länsstyrelsen ansvarar för det regionala genomförandet av Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Programmet består av stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden. Handlingsplanen är nu ute på remiss.

Växjö kommun har reagerat kraftigt på delen som rör stödet för bredbandsutbyggnad på landsbygden.
Kommunen har sedan 2008 kunnat ge bidrag för att stimulera det arbetet.

Storleken på bidragen har landat på allt från 50 000 till 150 000 kronor, bland annat beroende på hur det geografiska området sett ut.
Men nu kan det vara slut med detta.

”Observera att annan offentlig finansiering än projektstöd från Landsbygdsprogrammet inte är tillåten”, står det i programmet.
– Om en förening söker pengar via landsbygdprogrammet få vi alltså inte ge ytterligare medel, säger Hans Ohlsson och fortsätter.

– Vi tycker det är väldigt konstigt att Växjö kommun inte får inspirera och stimulera till det enorma ideella arbete som görs i föreningarna.

Kommunen hävdar också i sitt yttrande att förändringen hämmar svensk landsbygdsutveckling samt försvårar samarbetet mellan kommuner och landsbygdsföreningar.
Kommunens mål är att 2020 ska 100 procent av medborgarna ha tillgång till bredband med en uppkopplingshastighet på 100 Mbit/s.

Enligt Hans Ohlsson är föreningarnas arbete mycket viktigt för att målet ska nås.
Allan Karlsson arbetar på länsstyrelsens landsbygdsenhet. Han säger det ännu inte är helt utrett om just de kommunala stimulansbidragen strider mot reglerna eller inte.
– Vi måste göra detta fullt klart för oss.

Meningen är att det nationella landsbygdsprogrammet ska antas av EU-kommissionen i vår.
Men det är redan klart hur mycket pengar Kronoberg får för sina bredbandsatsningar. Summan landar på 58 miljoner under perioden 2014-2020 vilket i praktiken innebär cirka tio miljoner per år.

Vilka bredbandsprojekt i länet som sedan får ekonomiskt stöd för att gräva ned fiberkabel blir det besked om först hösten 2015
– Olika projekt kommer då att ställas mot varandra enligt vissa urvalskriterier och poängbedömningar, säger Allan Karlsson.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200