I Sverige får knappt vart fjärde barn med missbrukande föräldrar någon form av stöd. Kronoberg är det län i landet som ger minst stöd. Här får knappt vart tionde barn hjälp.
Siffrorna presenteras i en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. I dag lever minst 100 000 barn i familjer med någon form av missbruk. Enligt studien får de flesta barn stöd först när de själva får problem.
– Äldre barn får mer stöd än yngre barn, man kommer in för sent, säger Håkan Leifman, direktör för CAN och en av författarna till rapporten.
Sett till hela landet ges stöd till 24 procent av de drabbade barnen, men skillnaderna mellan länen är stora. Det län som ger minst stöd enligt rapporten är Kronobergs län, endast 9,5 procent.
Varför är det så få barn i Kronoberg som får hjälp?
– Det beror inte på att barnen har mindre problem. Problembilden ser väldigt lik ut mellan alla län. Det måste bero på vårdstrukturella skillnader. Man erbjuder i mindre omfattning hjälp till barn. Det kanske brister i samverkan mellan de olika aktörerna. Man kanske inte har lika mycket fokus på frågorna, man har inte lika utvecklat stödarbete. Det kan inte bero på något annat, säger Håkan Leifman.
Enligt Håkan Leifman beror bristen på stödinsatser sällan på för lite pengar. Istället lyfter han fram vikten av rutiner.
– När man jobbar med föräldrar med missbruk- och beroendeproblematik bör man ha som rutin att alltid tänka på familjeperspektivet. Det ska man göra, men alla gör inte det i dag.
Per Sandberg, chef för förvaltningen arbete och välfärd i Växjö, säger på måndagen att han inte har läst rapporten och kan därför inte kommentera den.
– Men det är absolut ingen bra siffra. Om det gäller Kronobergs län så vet man ju inte hur det ser ut i de respektive kommunerna. Vi känner att vi ändå gör ett ganska stort jobb i Växjö.