Kronobergs pappor är dåliga på att vara hemma med sina barn under de två första åren. Det visar siffror från Försäkringskassan.
Svensk föräldraförsäkring fyller fyrtio år i år. Jämställdhetsbonus och information om nyttan med att dela på föräldradagarna verkar inte bita på svenska föräldrar i allmänhet. Och särskilt obemärkt går åtgärderna Kronobergs föräldrar förbi.
I färska siffror från Försäkringskassan visas att det är stora skillnader mellan olika kommuner vad gäller uttag av föräldraledighet för barn mellan noll och två år som är den tid i livet då merparten av barnens tillsyn sköts av föräldrarna. Dock är det långt ifrån lika i uttag mellan kvinnor och män i någon kommun: de kommuner som klarar uttaget allra bäst är Lund, Solna, Umeå och Uppsala där männen tar ut 24 procent av föräldrapenningen.
I Kronoberg ser det riktigt dystert ut: här tar papporna ut i genomsnitt 15 procent av föräldrapenningen. Allra sämst är det i Ljungby där papporna tar ut 12 procent av föräldradagarna under de två första åren.
Föräldrapenningen ger 480 dagar för varje barn. Dagarna måste tas ut innan barnet fyller 8 år. I snitt har föräldrarna tagit strax under 300 dagar för varje barn under de två första åren som undersökningen avser.