Tusentals personer i Växjö utsätts för buller som överstiger gränsvärdena.
Nu lovar kommunen att satsa på bullerdämpande åtgärder.
– Bullret ska tas på allvar. Men vi vill inte ha en ”in-plankad” stad, säger Anna Tenje (M), ord- förande i tekniska nämnden.
Kommunen har låtit göra en bullerkartläggning av Växjö tätort. Den visade att 1?455 bostäder med 3?200 boende utsätts för buller på minst 60 decibel mätt vid husets fasad.
Enligt de riktvärden som riksdagen antagit ska det vara högst 55 decibel. Endast ett 20-tal boende utsätts för buller över 70 decibel vilket kan jämföras med att stå intill en livlig trafikerad stadsgata. Sammantaget visar undersökningen att 17 procent av de boende i tätorten exponeras för 55 decibel eller mer.
När kommunen är väghållare är det också kommunen som har ansvaret att reducera bullret, antingen genom egna insatser eller att fastighetsägaren får bidrag för lämpliga åtgärder.
Det som står till buds är exempelvis fönster- och ventilbyten samt bullerplank. Så kallad tyst asfalt kan vara en lösning, trafikomläggningar och lägre hastigheter andra.
Kommunens mål är att ägare till 200 bostäder ska ha erbjudits åtgärder eller bidrag till bullersanering fram till 2020. Mellan 2014 och 2016 har tekniska nämnden budgeterat fem miljoner kronor för bullersanering.
- Det skadliga bullret måste vi naturligtvis ta på allvar. Det ska finnas med i all vår planering. Men samtidigt, bor man mitt i staden kan man inte räkna med att det är tyst som på landet, säger Anna Tenje.
Hon menar att kommunen måste jobba innovativt och hitta smarta lösningar.
– Vi kan inte ha en ”in-plankad” stad.
Mätningen avser 2014 års trafikflöden och omfattar vägar med fler än 1 000 fordon per dygn samt vägar som trafikeras av kollektivtrafik.