Medelinkomsten för Växjös politiker är 390 000 kronor per år. Det är 130 000 kronor högre än medelinkomsten bland Växjöborna.
Nyvalde ordföranden i kommunfullmäktige Benny Johansson (M) konstaterar att kommunfullmäktiges ledamöter spänner över många grupper i samhället, som sjukvårdsanställda, lärare, industriarbetare och pensionärer. Men att dessa 61 personer har inkomster som är 130 000 kronor högre än medelinkomsten hos invånarna förvånar honom:
- På ett sätt kan det vara bestickande. Jag har ingen bra förklaring till att det är så. Jag upplever att kommunfullmäktige egentligen ska vara ett tvärsnitt av kommunens befolkning.
Inte heller har Benny Johansson någon förklaring till att klyftan sedan valet 2010 har ökat med cirka 7 000 kronor.
Ett av partierna som sticker ut är Sverigedemokraterna. Genomsnittet på deras inkomster och ålder är klart lägst. Men framför allt är de helt manligt dominerade. Fyra män och inga kvinnor.
- Vi försöker få in mer kvinnor i politiken. Det är ett långsiktigt arbete, säger Pontus Kindenäs, nyvald fullmäktigeledamot för partiet.
Får det effekt på politiken när ni bara är män?
- Jag ser inga problem med det. Det finns många kvinnor i partiet som tycker som vi.
Är det en fördel med representativitet kring kön, yrken, ålder och boende?
- Ja det är det. Men framför allt är det de som är drivande och kämpar och gör ett bra jobb för vår politik som vi lyft fram.
Även Centerpartiets starke man Per Schöldberg lägger stor vikt vid att de lokala politikerna ska vara en spegelbild av väljarna.
- Ja det ska man alltid arbeta för. Regeringsformen säger att all makt ska utgå från folket och då ska det finnas representativitet. Det är en utgångspunkt.
Men han ser även andra aspekter som viktiga. Som att ledamöterna ska vara kompetenta.
- Det kan i finnas en målkonflikt där. Representativiteten är viktig men man kan inte ha med folk bara för att de ska vara med. Där ligger en utmaning. Det kräver ett nogsamt förarbete, säger Per Schöldberg.
- Man kan inte bara sätta en lista för att ligga i snitt på allt och så kanske det visar sig att de inte har kompetens i någonting. Jag värderar lite professionell kunskap i det här.
Att centerns ledamöter har en medelinkomst som nästan exakt hamnar på snittet för alla fullmäktiges ledamöter förvånar honom inte.
- Vi är ju centerextremiteter, någon slags mittenparti. Men det gäller att hitta folk med driv och intresse som har tid.
Just lönen som mätare av fullmäktiges representativitet är Per Schöldberg tveksam till.
- Jag vet inte vad det säger i kraft av att företräda. Frågan är vad våra centerpartister vill? Hur förankrade är de i partiet, i Växjö? Har de förmåga att fånga upp signaler? Uppdraget är väldigt betydelsefullt för att få maskineriet att fungera.
Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson kom in i kommunfullmäktige via personkryss. Hon är övertygad om att löneskillnaderna påverkar beslutens innehåll:
- Självklart är inte politiska beslut objektiva. Vi har känslor i politiken och därför är det viktigt att ha en bred representativitet.
Åsa Karlsson Björkmarker (S) menar också att det är viktigt att politikerna är en spegelbild av invånarna. Den ambitionen har också hennes parti, som dock lönemässigt hamnar omkring 180 000 kronor högre än Växjöbons.
- Det finns anledning att vara självkritisk, säger hon.
Påverkar representativiteten beslutes innehåll?
- Naturligtvis kan det teoretiskt vara så. Men det är också viktigt att politiker har en skälig ersättning för att fatta bra beslut, säger Åsa Karlsson Björkmarker.