Hur ska man få internationella studenter att stanna kvar i regionen och vilken kompetens behöver näringslivet? Det ska nu utredas. Förhoppningen är att EU-pengar ska lyfta satsningen.
Regionförbunden i de tre Smålandslänen samt Blekinge ska tillsammans med länens lärosäten genomföra en förstudie för att hitta sätt att för-
må internationella studenter att få jobb i Småland och Blekinge då de tagit examen. Även utländska akademiker involveras i förstudien.
– Numer får internationella studenterna uppehållstillstånd ett halvår efter att deras studier är klara. Om vi under sista terminen kan koppla ihop dem med en arbetsgivare för praktik är det en ingång på arbetsmarknaden, säger Charlotte Gustafsson Alidzanovic på Regionförbundet i Kalmar som ledar förstudien.
Det är Småland-Blekinges Brysselkontor som tagit initiativ till och styr förstudien. Den finansieras av Regionförbunden som vardera satsar 100?000 kronor, de respektive lärosätena satsar motsvarande summa i arbetstid.
- Vi ska skapa system för att hitta studenter som är intressanta för vårt näringsliv, offentlig sektor och vår kompetensförsörjning. Vi ska också titta på validering av utbildningar och samhällsorientering för nyanlända för akademiker. Vad för slags SFI krävs för akademiker för att de snabbt ska komma ut på arbetsmarknaden, säger Charlotte Gustafsson Alidzanovic.
Tack vare sydostsamarbetet blir upptagningsområdet, antalet studenter och variationen på näringslivet större. De olika lärosätena har också olika inriktning vilket är en fördel. Målet är att i april kunna söka EU-pengar för att kunna genomföra projektet i stor skala.
- Det ska bli riktigt spännande, säger Charlotte Gustafsson Alidzanovic.