Det finns 150 nya idéer om hur maten ska bli ett nytt innovationsområde för Växjö och Kronoberg.
– Men vi behöver hjälp med att få lite ordning och reda på allihop, säger avgående regiondirektör Peter Hogla.
MAT var från början ett projekt kopplat till EU:s ministerrådsmöte här Växjö. I år samlades 50?000 människor på torget och arrangemanget fick ett nationellt genomslag.
– Den utvecklingen har varit fantastisk för matdagarna och nu har vi dessutom blivit utnämnda till mathuvudstad under 2015, säger Peter Hogla och menar att Växjö upptäckts av många nationella aktörer.
Nu finns det enligt honom mer än 150 olika förslag och idéer från personer och organisationer om vad man kan göra med mathuvudstadsåret och med matdagarna nästa höst.
– Det är helt omöjligt för oss att ta hand om alla de här sakerna, vi har inte ekonomin, resurserna eller möjligheterna.
I?stället för att godtyckligt välja ut vad Växjö kommun och Region Kronoberg ska göra nästa år försöker man därför skapa ordning och reda bland alla vildvuxna tankar.
– Det har till exempel pratats om ett kunskapscentrum, men vi vill inte hamna i en diskussion om ett hus eller en plats utan först göra klart vad vi vill lösa.
Utredningsuppdraget har direktupphandlats för 150?000 kronor och gått till AB Dimanche, Bröderna Martin och Jesper Rognefalls eventbolag. Båda med täta kopplingar till PM?&?Vänner och det nya gastrohotellet där de fungerar som operationsmanager och marknadsansvarig.
– Regionens och Växjö kommuns mål är att MAT inte bara ska vara tre dagar på Stortorget varje år, utan också ett innovationsområde i länet. Därför behöver vi titta på vad vi kan göra för att det ska bli långsiktigt hållbart och det kallar vi en Matvision 2020.