Regeringen och Allianspartierna har kommit överens och det blir inget extraval den 22 mars.
- Det här visar på att det finns en vilja att ta ansvar för Sverige, säger Tomas Eneroth, socialdemokraternas gruppledare från Kronoberg.
Under en presskonferens på lördagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det inte blir något extraval. Regeringen och Allianspartierna har kommit överens om formerna för hur Sverige ska styras.
– Jag tycker att det är bra att vi fått igenom de här förhandlingarna. Det visar på att det finns en vilja att ta ansvar för Sverige. Så jag är väldigt nöjd, säger Tomas Eneroth (S).
Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna höll en gemensam presskonferens i dag för att meddela att en blocköverskridande överenskommelse har träffats om hur Sverige ska kunna minoritetsregeras.
Partierna har sedan innan börjat förbereda sig för ett extraval.
– Det är klart att alla på något vis hade börjat förbereda sig, med kampanjer och annat. Beskedet om extravalet var på riktigt, men jag tror också att det gjorde att alliansen insåg vikten av att komma överens, säger Tomas Eneroth.
Den 12 december skrev Tomas Eneroth på sociala medier att han längtade efter extravalet. "Och där röstade SD och alliansen ner regeringens förslag om att ta bort stupstocken i sjukförsäkringen. Utförsäkringarna fortsätter. Jag längtar till extravalet..." skrev han. Men även om han längtade då, så är han inte beskviken i dag.
– Jag längtade nog till extravalet, men jag kände mest ilska mot SD och alliansen just då. Nu är jag väldigt nöjd, säger Tomas Eneroth (S)
– Vi Socialdemokrater brinner för att driva igenom reformer som spelar roll för människors värden. Det är grunden till allt och nu känner jag mig väldigt nöjd över att det är fler som visar att de vill ta ansvar för Sverige.
Även Vänsterpartiets riksdagskandidat Eva-Britt Svensson från Växjö är nöjd över beslutet.
– Vi är omtumlade nu när vi hade ställt in oss på att arbeta inför valrörelsen men jag tror att det är det är det bästa för Sverige. Och extraval är en kostsam apparat. Jag tror att många medborgare tycker att man behöver lösa en sådan situation.
Hon tror att det fanns en rädsla för att Sverigedemokraterna skulle få större inflytande.
– Opinionen visade inte på att de minskade, snarare att de ökade. Jag tror att det fanns en oro för vissa partier att andra partier, såsom KD, började glida mot att göra det svårare för asylsökande. För vissa partier tror jag att det fanns en oro för att andra partier började glida i den riktningen.
– Man var också orolig för vad som skulle hända efter extravalet. Man kan bara utlysa extravalet en gång och då är det möjligt att det blir en liknande situation igen. Då är man ändå tvungna att göra någonting. Jag tror att det var det som avgjorde, säger Eva-Britt Svensson (V).
Hon hoppas på att regeringen kommer att samarbeta med Vänsterpartiet inför den nya budgeten som läggs fram i april 2015.
– Vi hoppas att riksdagen ska förhandla med oss och att vi då får igenom våra viktigaste frågor.
Artikeln kommer att uppdateras.